In zilele caldute de iarna, cand zapada inca nu s-a asternut sau poate ca a fost putina si s-a topit, gradinarii au pornirea de a merge in gradina sa faca evaluari. Nu e rau, atata vreme cat nu te apuci de tunderi si de curatenia de… primavara! Poti sa repari un adapost de gradina, sa adapostesti o banca, sa sprijini o creanga lasata ca sa nu se rupa. Unii gradinari se apuca de tuns trandafirii, lucru care nu e deloc indicat. Tunderile se fac primavara devreme nu in conditiile in care mai pot veni ninsori. In plus, macesele (fructele trandafirilor) sunt chiar decorative in gradina deasupra paturii de zapada sau chiar fara ea.

Indeparteaza numai ce trebuie din gradina

Aceste crengi cu fructe pot fi folosite pentru aranjamente festive de toamna si de iarna, daca stii cum sa le asociezi. Asadar nu indeparta din gradina lucruri care iti folosesc sau chiar sunt frumoase acolo unde sunt. Aceeasi regula se aplica si la frunzele ruginii. Unii se grabesc sa le stranga asa incat gradina sa aiba un aspect ingrijit. Ideea de ingrijire nu e rea, dar frunzele se folosesc la protectia plantelor, la decoratiuni de tot felul. De ce sa vrei sa le indepartezi pe toate? Macar, daca tot le aduni  pune-le in compostor, atata vreme cat sunt sanatoase. Tot iti folosesc la ceva.

Indepartezi din gradina numai plante bolnave, crengi lemnoase care nu se pot composta, lemne putrede care nu-ti mai folosesc. In rest, orice altceva se refoloseste.

Si ca tot a venit vorba de folos, nu uitati sa hraniti pasarile peste iarna. Cateva seminte acolo puse intr-un suport le va fi de mare ajutor si le vor convinge sa ramana in gradina voastra. In sezonul cald va veti bucura de ciripituri vesele!

Foto: Marilylle Soveran

Reclame