De acum bruma si frigul s-au instalat in gradina ca la ele acasa. Curand va urma gerul si unele plante vor intra in repaus. Vei duce dorul zilelor de vara cand vegetatia era la apogeu si cand atat de multe flori iti incantau retina. Acum e randul tau sa dai o mana de ajutor plantelor tale, precum si ele ti-au oferit bucurie in sezonul de vegetatie.

Iata ce e bine sa faci:

  • Nu strange toate frunzele din gradina. Indeparteaza-le doar pe cele care cad pe alei. Celelalte care cad peste straturile cu flori le poti lasa. Vor actiona ca o patura calduroasa pana la primavara.
  • Unele plante necesita protectie inainte de a se instala gerul. Sunt in comert folii, arce metalice, saci protectori, etc. Cumpara ce consideri ca se potriveste plantelor tale sensibile.
  • Trandafirii cu picior necesita protectie. Acestia au punctul de altoire la suprafata solului si este expus la ger. Daca degera partea superioada a plantei inseamna ca ai pierdut altoiul – cel care face flori spectaculoase. Portaltoiul poate face si el flori, dar nu la fel de interesante.
  • Adaposteste uneltele, sistemele de udare si furtunele. Nu le lasa in gradina pentru ca vei avea nevoie de ele si in anii viitori.
  • Mobilierul de gradina trebuie acoperit pentru ca ploaia, gerul si zapada il pot deteriora.
  • Daca pana acum nu ai facut tuderile de toamna la garduri vii, pomi si arbusti, mai bine amana pana la primavara. Orice tundere expune plantele la ger, le vulnerabilizeaza.
  • Verifica daca in gazon sau in straturile mixte de flori sunt zone unde balteste apa. N-ai vrea ca ploaia rece de toamna / iarna sau zapada sa iti produca daune, pentru ca ai investit mult in gradina ta.

Desigur ca mai sunt si alte lucruri pe care le poti face pentru gradina ta. Nu uita de compostarea resturilor vegetale sanatoase. Fa-ti un plan de lucru pentru anul urmator si exploreaza ofertele magazinelor online pentru sezonul urmator. In felul acesta vei fi mereu pregatit pentru gradinarit.

Foto: Sophia Charlotte

Reclame