Hortensiile sunt flori deosebit de frumoase care isi gasesc locul in toate gradinile. Au perioada lunga de inflorire, se descurca bine atat la umbra moderata cat si la soare – mai ales daca au umiditate adecvata la radacina. Nu e musai sa le plantezi intr-o gradina mare, se descurca bine si in una mai mica. Ba chiar exista soiuri compacte sau pitice care pot fi plantate in ghivece.

Poti proteja unele hortensii, dar nu pe toate

Daca hortensiile de ghiveci pot fi usor protejate de brumele de toamna, e mai greu sa faci acest lucru cu cele din gradina. Mai ales daca sunt mari, asa cum se fac cele cu port catarator/urcator. Unele inca sunt inflorite cand vine bruma si te doare sufletul sa le vezi cu florile afectate in loc sa te bucuri de frumusetea lor. Insa, nu te grabi sa le culegi in incercarea ta de a mai recupera ceva. Lasa florile pe tufa, pentru ca se vor usca treptat si cand se va instala zapada in gradina vor arata foarte decorativ. In acel moment le poti asocia cu ierburi decorative, daca ai asa ceva prin gradina. Daca nu, le poti culege, le poti tine cateva zile intr-un spatiu uscat si le poti folosi in aranjamente decorative de sezon pentru interior. Te asiguram ca vor arata foarte frumos.

Usuca flori din gradina inca din vara

E bine sa-ti faci obiceiul ca la sfarsit de vara sau la inceput de toamna sa culegi flori din gradina si sa le usuci, tocmai pentru a le folosi in aceasta perioada din an in aranjamente. Dupa ce au fost culese, se leaga in buchete si se usuca in spatii acoperite cu florile in jos. In acest fel aspectul lor nu va avea cu nimic de suferit. Si pentru ca a venit vorba de ierburile decorative, merita sa ai in gradina cateva tufe. Sunt foarte frumoase in gradina in sezonul rece si poti culege cateva spice pentru aranjamentele tale. Daca n-ai in gradina nici hortensii, nici ierburi decorative si nici n-ai uscat flori pana acum poti culege frunze ruginii si sa le insiri pe sfori. In felul acesta vei obtine ghirlande de sezon pentru a decora intrarea in casa, ferestrele sau holurile.

Foto: Pixabay

Reclame