Nalbele sunt plante simpatice, rustice si nepretentioase. Merita sa le aveti in gradina plantate pe langa garduri si in straturi mixte inalte. Au o perioada lunga de inflorire (de vara devreme si pana toamna), au talii variate, culori frumoase ale florilor, forme uneori uimitoare – cu alte cuvinte sunt pe piata soiuri din care sa alegi exact ce-ti place pentru propria gradina.

De ce te provoc cu nalbele in luna noiembrie?

Pentru ca inca le mai poti planta asa incat sa iti infloreasca din plin in sezonul urmator, de aceea. In comert gasesti nalbe fie la ghivece (in timpul sezonului, la pret ceva mai ridicat) sau toamna sub forma de pachet cu radacini. Acestea arata precum niste morcovi lungi cu ramificatii, cu textura carnoasa, de culoare alb-galbuie. Daca in zona ta inca nu a inghetat pamantul inseamna ca poti sa-ti iei si tu si sa le plantezi in gradina in cel mai scurt timp. Adancimea de plantare este de 10-12 cm, poate un pic mai mult daca radacina este una de mari dimensiuni. Trebuie sa fie bine acoperita cu pamant, care sa aiba drenaj bun asa incat ploile de toamna sa nu ajunga sa balteasca peste locul unde le-ai plantat. Nu strica sa adaugi si un strat de frunze care sa le protejeze peste iarna. In mod normal nu e necesara protectia, dar acum timpul de inradacinare e scurt si merita un pic de ajutor.

Ofera-le conditii bune ca sa te bucure cu flori

Chiar daca sunt nepretentioase, nu le exila in locuri umbroase sau cu pamant de proasta calitate. Asigura-le loc cu pamant fertil, bine drenat si cu expunere cel putin partial insorita. In lipsa soarelui nalbele vor creste dar inflorirea va fi nesemnificativa. Ai grija ca la primavara sa nu le rupi sau sa le indepartezi accidental.

E bine sa-ti notezi in jurnalul tau de gradinar ce ai plantat si in care loc pentru a monitoriza evolutia plantelor. Vei vedea ca merita efortul tau.

 

Foto: Ali Eminov,

Chiot’s Run, Hellsgeriatric,

JR P, Wayne Noffsinger

Reclame