Crizantemele sunt florile toamnei, fara de care acest anotimp ar fi mult mai sarac. Sunt cu adevarat flori de aur, asa cum le numeau grecii in vechime. Japonezii le indragesc atat de tare incat au facut din ele florile lor nationale. Peste tot in lume se organizeaza expozitii si targuri anuale ale crizantemelor. Unele plante, crescute special, sunt curiozitati ale naturii – de exemplu aceasta.

Atentie la apa: dauneaza atat lipsa cat si excesul

In conditii normale de cultura plantele nu ridica dificultati. Cresc, infloresc pana tarziu spre iarna, rezista bine la geruri si an de an ne incanta sufletul. Dificultatile incep sa apara atunci cand e seceta, cand ploua prea mult, cand exista invazii ale unor daunatori in masa. Daca peste vara se instaleaza seceta, e necesar sa le udati pentru ca nu vor face fata singure. Am vazut cum pe durata unei secete de cateva luni (iulie-septembrie) s-au uscat plante mature si viguroase. De asemenea, daca ploua prea mult apar putregaiurile, bolile fungice care afecteaza baza tulpinilor. Poti crede ca ai crizanteme in gradina si sa nu banuiesti ce se petrece in pamant. Chiar daca nu-s plante pretentioase, in anumite conditii au si ele nevoie de putina atentie.

Ingrijiri simple pentru o inflorire bogata

Pentru o inflorire bogata in sezon au nevoie de mult soare, de tunderi corectoare si de ramificare si de ingrasaminte – mai ales daca pamantul folosit la plantare nu este unul bogat in minerale. Evitati ingrasamintele bogate in azot, pentru ca plantele vor creste mult in dauna infloririi. E nevoie de un complex echilibrat de genul stimulator de inflorire. Daca nu le aveti, plantele se pot descurca si fara. Desigur, rezultatele nu vor fi la fel de spectaculoase.

Crizantemele sunt termosensibile

Ca majoritatea plantelor, Crizatemele raspund la variatiile temperaturii mediului in care sunt tinute. Cultivatorii variaza temperatura in functie de rezultatul pe care vor sa-l obtina. Cresc temperatura daca vor ca planta sa creasca repede sau sa infloreasca. O scad daca vor sa incetineasca ritmul de dezvoltare sau sa conserve florile pe o perioada mai indelungata.

Inmultirea se face foarte simplu

Nu e nevoie sa fii specialist ca sa inmultesti crizanteme. Poti sa tai lastari de 10-15 cm din plantele tale si sa le indacinezi in pamant pentru rasaduri. Poti sa faci asta direct in gradina in sezonul cald sau in spatii protejate in sezonul rece. Avand la dispozitie mai multe plante, in sezonul urmator vei putea face tot felul de experimente cu privire la talia compacta, dimensiunea florilor, rezistenta la ger si inca multe altele. O lume intreaga se va deschide in fata ta. Una interesanta…

Foto: Patrick Standish, Jennifer Boyer

Reclame