Nu există grădină care să nu aibă și câteva soiuri de lalele oricât de mică ar fi ea. Și când le vezi înflorite nu mai poți de dragul lor. Însă, în timp, unele soiuri dispar și te întrebi ce anume ai greșit de s-a întâmplat asta.  Și chiar e vorba de soiuri costisitoare!

De ce nu mai încolțesc bulbii de lalele?

Sunt mai multe cauze pentru care se întâmplă acest lucru.  Prima și probabil cea mai răspândită este faptul că unele soiuri nu sunt făcute să reziste mai mult de 2 3 ani. Pur și simplu putrezesc în pământ. Nu mai rezistă la condițiile de peste iarnă, s-au vulnerabilizat treptat. O altă cauză este tasarea pământului. Dacă ai plantat lalele într-un sol cu tasare puternică, atunci probabil că bulbii sunt undeva adânc în pământ și nu mai reușesc să iasă la timp. Mugurele de creștere se usucă fără să mai iasă la suprafață.  Asta înseamnă și că bulbi nu pot acumula minerale decât parțial. Se ajunge astfel la altă formă de vulnerabilitate. Desigur, unii bulbi pot fi mâncați de dăunătorii care se întâmplă să fie destul de înfometați. În astfel de cazuri sunt afectați și bulbii altor flori nu doar ai lalelelor. Acestea sunt cauzele pentru care furnizorii de bulbi de lalele recomandă să plantezi în fiecare an noi bulbi. Adică să nu îți mai dai seama pe care nu îl mai ai și să fii consolat de noutățile din grădină.

Ce știu mai puțin grădinari este faptul că bulbii de lalele au nevoie de un tratament termic înainte de comercializare. Din diverse motive, numai de ei știute, comercianții sar peste această etapă și încep să vândă bulbi care nu vor produce florile așteptate de cei care i-au cumpărat. Plantele răsărite din ei vor arăta bolnave și vor înflori puțin.

Ce poți face ca să n-o pățești?

O variantă este să îți cumperi soiuri clasice românești care chiar rezista mulți ani la rând. Deși foarte frumoase, nu sunt la fel de spectaculoase ca cele din import. Acestea au flori involte, bicolore, cu borduri stropi, dungi, degradeuri ba chiar și cu ceva parfumuri. Ce e bine să reții e că, cu cât este mai spectaculos un soi, cu atât te poți aștepta la o durată mai mică în grădina ta. Această a doua variantă presupune o investiție constantă în bulbi din import.

Cum poți să minimizezi riscurile cu acești bulbi?

Să îi cumperi vara sau la început de toamnă și măcar o lună să te străduiești să le faci tu tratamentul termic. După care să îi plantezi în pământ atent pregătit și peste iarnă să acoperi respectiva zonă din grădină cu un strat generos de frunze.

În primăvară dai stratul de frunze la o parte numai după ce riscul de îngheț a trecut. Asta înseamnă că nu vei folosi greblă, le vei da la o parte cu mâna, cu grijă, pas cu pas. Pentru că probabil vor încolți sub frunze. Așa nu le vei rupe accidental. Dacă ți-ai ales lalele multiflorale trebuie să le faci tratamentul de vară adecvat, ca să te poți bucura de capacitatea lor multiflorală și în anul următor.  În lipsa acestuia ele vor avea o singură floare pe tija, ca toate celelalte soiuri.

Sperăm că ți-au fost de ajutor aceste câteva recomandări și că vei reuși să ai o grădină cu lalele minunate care să dureze cât mai mulți ani și să te bucuri cu frumusețea lor.

Foto: Mikiko Walker & Pixabay

Reclame