Ti-ai dorit mereu o gradina frumoasa si racoroasa pe timp de vara? Ai un spatiu mic si crezi ca n-ai cum sa-l folosesti pentru o astfel de gradina? Randurile de mai jos vin sa te contrazica. Si cred ca daca le urmaresti cu atentie, din toamna aceasta vei incepe o amenajare similara. Nu e deloc greu si nici costisitor. Multe lucruri le poti face chiar tu impreuna cu familia.

Asocierile de plante

Oricat de mult ti-ai dori, nu poti pune in propria gradina toate plantele si florile care iti plac. In felul asta nu ti-ar ajunge nici cateva hectare de gradina. Si drept sa iti spun ai ajunge la o cultura de plante si flori, nu la o gradina frumos amenajata! E clar ca cele doua sunt lucruri diferite, nu-i asa? Ei bine, daca vrei sa ai o gradina asemanatoare cu cea de mai sus, trebuie sa faci o selectie de plante de talii variate care fac de la sfarsitul primaverii si pana spre toamna flori in nuante de albstru. Se permit si cateva plante cu flori albe sau mov / grena. In rest doar plante decorative prin frunzis, asa incat spatiul disponibil sa nu devina aglomerat. Iata ce-ai putea alege: Campanula, Salvia, Digitalis, Lupin, Agapanthus (vezi nota de la final), Cimicifuga si altele asemanatoare.

Aleea si locul de odihna

Aleea este de fapt o spirala cu cateva trepte scunde, segmentata de petice de iarba asa incat sa fie si aspectuoasa dar si comod de folosit. Locul de odihna este o platforma cu banca si taburete. Nimic pretentios, dar atat de frumos. Pe aceasta platforma se poate aduce o umbreluta discreta si se poate aplica un mozaic decorativ. Dar e clar ca se poate si fara ele. Pe marginile gradinii se planteaza cativa pomi (de talie mica, de preferat) asa incat sa ai decor complementar de primavara si pana toamna tarziu. Si, desigur, peste vara sa ai si mici zone cu umbra.

Gardul si „tapiseria de plante”

Gardul este simplu, construit din panouri de lemn cu spatii orizontale. Ofera suficienta intimitate in gradina, dar nu la maxim. Daca vrei ca trecatorii sa nu vada macar in anumite zone in gradina ta, atunci poti sa recurgi la tapiserii vegetale. Pentru aceasta, in zona noastra, cel mai bine este sa folosesti plante suculente sau autohtone. Astfel nu te vei chinui cu intretinerea lor. Dar, alegerea iti apartine, poate vrei ceva exotic.

.. si bazin daca se poate!

Treaba asta cu bazinul este pentru cine se pricepe. Pentru ca poate fi relativ usor sa amenajezi un bazin sau un mic iaz (chiar si unul improvizat) dar devine destul de greu de intretinut. Tocmai de asta am zis daca se poate

Trebuie sa ai grija la plantele pe care le pui in gradina dar care nu rezista la gerurile din tara noastra. Am mentionat Agapanthus, care este parte componenta a asocierii principale de plante dar care trebuie scos toamna si mutat la adapost. In pamant are niste radacini ingrosate, un fel de bulb, care poate fi pastrat in ladite cu nisip in beci sau in alt loc unde sa nu inghete. Poate fi replantat primavara tarziu.

 

Foto: Rictor Norton & David Allen

Mike, Hunda, Yvonne Larsson

Reclame