Orice dimensiune ar avea gradina pe care o ai, e imposibil sa nu-ti doresti o pergola cu trandafiri. Majoritatea pergolelor ocupa un spatiu destul de mare si atunci sunt cumva „exilate” in gradinile mari sau in parcuri. Dar se pot face pergole reusite, de dimensiuni mai reduse si in gradinile mici. Chiar si in cele urbane. Important este sa dai dovada de mai multa flexibilitate, sa mai si improvizezi acolo unde e nevoie.

Ce conteaza?

  • Conteaza soiurile de trandafiri pe care ti le doresti, pentru ca unele sunt mai compacte, cresc mai putin si atunci nu ai nevoie pentru ele de pergole foarte solide. Alte soiuri cresc impresionant de mult si chiar nu le poti dirija pe orice fel de pergola.
  • Conteaza materialele din care faci pergola. Poti face pergole din lemn, din metal, cu baza din zidarie si arc metalic, etc. Fiecare alegere are avantaje si dezavantaje. Cele din lemn au aspect natural si placut insa se deterioreaza treptat din cauza intemperiilor. Cele metalice pot sa tina mai mult in timp insa pe timp de vara se incing din cauza caldurii puternice si asta afecteaza sanatatea plantelor. Cele din zidarie cu arc decorativ sunt foarte elegante, dar si ele se strica treptat pentru ca dezvoltarea plantelor (tulpinile, tepii) strica stratul de zidarie de la suprafata.
  • Conteaza disponibilitatea ta de a te ocupa de pergola. Trebuie sa tunzi trandafirii cu grija, sa-i protejezi cand e foarte frig, sa-i tratezi in caz ca sunt invadati de daunatori sau apare vreo boala. O sa spui ca asta faci oricum. Desigur! Numai ca la pergola aspectul estetic este mai vizibil. De asemenea, indiferent de materialul ales, trebuie ingrijita si pergola (vopsita, refacuta, etc.).
  • Inventivitatea de care poti da dovada. Cateodata, fara sa-ti dai seama, ai deja pergola ideala si naturala deja construita. Un trunchi al unui copac uscat poate deveni un suport excelent pentru plante urcatoare / cataratoare, printre care si trandafiri. Poti face niste asocieri uimitoare

Si pentru ca nu poti separa o pergola reusita de banca aferenta locului de odihna, gandeste-o si pe ea laolalta cu pergola. Imagineaza-ti o dupa amiaza calda de mai, cum stai si te odihnesti pe banca de langa pergola si adulmeci parfumul incantator de trandafiri…

Foto: Paula Funnell,  Roger Lighterness

Reclame