Atunci cand gerul a pus capat si ultimelor lucrari de prin gradina, nu ne ramane decat sa facem planuri pentru sezonul urmator. Cum campania de plantat bulbi s-a incheiat demult, va propun pentru primavara urmatoare o planta nefolosita in gradinile noastre. Pe nedrept! Este vorba despre frumoasa si colorata Heuchera, planta cu frunzis spectaculos si cerinte de ingrijire foarte lejere.

Heuchera este o planta perena care se gaseste in comert in peste 35 de varietati si face parte din familia Saxifragaceae.  Coloritul spectaculos al frunzelor variaza de la verde stralucitor si pana la grena inchis. Forma frunzelor este si ea interesanta si face din Heuchera o planta impresionanta in gradinile de toamna dar nu numai.

In conditii ideale de plantare si ingrijire tufele de Heuchera ajung pana la 40 cm inaltime iar florile se dezvolta pe tije subtiri avand culoarea coralilor, de aici si denumirea populara de „Clopotel de coral”. Intr-adevar florile nu sunt spectaculoase dar compenseaza coloritul frunzelor in forma de inima cu margini dantelate. La unele varietati nervurile sunt proeminente si frecvent mai deschise la culoare decat restul frunzelor.

Este o planta care iubeste semiumbra. Ideal ar fi sa ajunga soarele la ea doar dimineata cateva ore, umiditatea sa fie constanta (nu suporta apa baltita la radacini, excesul duce la aparitia putregaiului).Ca sa scapati de udatul des vara puteti mulci tufele la radacina. In acest fel se pastreaza umezeala mai mult timp.

Heuchera e o planta aproape vesnic  verde. In iernile blande frunzele nu se vestejesc doar isi pierd din stralucire. Numai zapada pune capat frumusetii Heucherei turtind frunzele la pamant. Este o planta foarte versatila. Se adapteaza atat iernilor aspre cat si caldurilor excesive din zonele foarte calde ale tarii noastre. Daca nu aveti o gradina prea mare, nu-i nimic. Heuchera se descurca minunat si in ghivece pe terasa sau balcon. Dupa 3-4 ani de vegetatie planta se poate separa. In acest fel plantutele noi aparute se pot dezvolta dand nastere unor tufe tinere.

Heuchera se poate inmulti si prin seminte, care se semana direct in sol, la o adancime de 1cm. Cum planta iubeste solurile fertile si bogate in minerale, ideal ar fi ca inainte de plantarea noilor tufe sa adaugati in sol ingrasamint complex, iar udatul plantelor sa fie facut cu regularitate. Heuchera trebuie ferita iarna de soluri cu drenaj deficitar. Umezeala in exces  duce la moartea plantei.

Trebuie sa stiti ca aceasta planta se descurca si in conditii mai vitrege. Aici ma refer la umbra deasa sau soare direct mai multe ore pe zi. Va supravietui de la an la an dar nu va creste viguros. Heuchera este o planta care, daca ii acordam atentia cuvenita, ne va rasplati cu frunze colorate si flori stralucitoare. Va lumina sau colora colturi din gradina noastra. 

Foto: Amanda Slater, Satrina0, mwms1916, London looks,

Patrick Standish, Alwyn Ladell, Brenda Dobbs

Reclame