Atunci cand cele mai multe flori isi iau ramas bun de la noi, exista plante carora abia acum le vine randul sa-si arate frumusetea. Ne referim la Iarba inalta de soaldina: Sedum telephium si Sedum spectabile.

In functie de varietate, Soaldina (Sedum) incepe de prin august sa-si deschida inflorescentele in forma de umbrelute roz, rosii sau albe. Dar chiar si bobocii verzi sunt atragatori! Sa nu mai vorbim de capsulele maro cu seminte, care raman decorative chiar si peste iarna. Peste iarna, cand ninge, iau nastere mici caciulite de zapada care ii dau tufei un farmec aparte

Iarba de soaldina este o tufa nepretentioasa. E putin sensibila la umezeala statuta si nu trebuie fertilizata cu ingrasaminte pe baza de azot. In felul asta tulpinile puternice ale plantei vor creste inalte si vor cadea la pamant sub propria lor greutate. Frunzele carnoase cresc in perechi pe tulpinile groase. Intalnim si soiuri cu frunze si tulpini de un rosu inchis (Red Cauli) dar si soiuri cu frunze bicolore precum (Frosty Morn). Singura masura de ingrijire este sa taiati primavara lastarii uscati din sezonul anterior.

Daca vreti sa faceti o asociere tomnatica de plante, puteti folosi Sedumul cu Jalesul, pentru ca acesta din urma are frunze gri-argintii. Puteti sa mai asociati Sedumul cu Dalii pitice, Aster sau Priboi. Aceasta planta toleranta se poate planta si in rocarie sau in straturile mixte cu plante aromatice, care iubesc soarele si solul mai uscat. Exista si soiuri pitice de Sedum, soiuri rezistente la seceta, care merg plantate in rocarii, ca borduri pe langa alei sau in orice spatiu in care ii sunt asigurate minime conditii de crestere.

Ca o noutate, Sedumul poate inlocui iarba. Desigur nu prin toate locurile din gradina, fiindca florile sunt sensibile la rupere, insa nefiind o planta pretentioasa si care nu creste inalta, multi gradinari o prefera in locul ierbii. In acest fel scapa de grija tunsului ierbii/gazonului.

La prima vedere iarba de soaldina pare o planta banala, dar daca va propuneti sa-i valorificati potentialul, atat in sezonul cald cat si in cel rece, cu siguranta nu va va dezamagi.

Foto: sharon_k, F. D. Richards, K M

Reclame