Chiar daca pare o planta exotica (si chiar e!) Poinsettia se inmulteste simplu, ca oricare alta planta pe care o cunoastem noi: prin lastari de 10-15 cm cu baza semilemnificata, in perioada de primavara. Inradacinarea se poate face in banuti de turba sau in sol pentru inmultirea plantelor, amestecat cu perlit pentru drenaj. Se foloseste pentru aceasta o tavita speciala de rasaduri.

Daca le pui la inradacinat iarna o sa ai ceva de furca in privinta luminii receptate de micile plante, de dificultatea controlarii temperaturii si a umiditatii. O situatie similara se poate petrece si vara cand este foarte cald si cantitatea mica de pamant de la radacina lor se va usca foarte repede. Asadar, primavara este cel mai potrivit moment din an pentru a inmulti aceasta planta simpatica.

Nu uita sa acoperi tavita de rasaduri asa incat sa se pastreze mai bine echilibrul umiditatii relative (vaporii de apa din aerul din preajma plantelor). Ocazional poti ridica acel capac transparent pentru aerisire, altfel pot sa apara mucegaiuri si plantele sa putrezeasca de la baza catre varf sau sa cheleasca de frunze.

 

poinsettia-1

E bine sa ai la indemana urmatoarele:

  • Tavite de rasaduri, de preferat cu separatoare si capac transparent
  • Banuti de turba sau pamant amestecat cu perlit – specific pentru rasaduri
  • 5-6 lastari sanatosi de Poinsettia cu baza semilemnificata
  • Fungicide, in caz de exces de umiditate
  • Optional: stimulatori de inradacinare
  • Un spatiu luminos cu caldura aprox. 20-22 grade

 

Foto: Flora Dania 

Reclame