Iasomia de iarna (Jasminum nudiflorum) este o pata de culoare intensa in peisajul gradinii de iarna. Ea este mai degraba o planta taratoare decat cataratoare, dar daca este dirijata pe un spalier poate fi de mare efect. Are crengute lungi si subtiri care se lemnifica treptat, pe masura ce se maturizeaza. Ce e interesant la Iasomia de iarna este ca florile apar inaintea frunzelor. Asa cum se intampla si la Magnolii. Florile iasomiei au petale rotunjite si delicate iar frunzele au trei lobi. Creste destul de mult, avand capacitatea de a ajunge la 3 m inaltime (sau lungime). Pentru a-i pastra forma compacta, e indicat ca o data la 3-4 ani sa se faca reintinerirea plantei – sa se scurteze toti lastarii pana la 10-15 cm de sol.

Ingrijirea iasomiei

Ii plac amplasamentele insorite asa incat sa poata capta putina caldura oferita de soarele iernatic si sa aiba astfel capacitatea de a inflori abundent. Pentru ca 99.9% dintre plantele gradinii nu au frunzis atunci cand infloreste Iasomia de iarna e putin important cum cade umbra in restul anului. Daca temperaturile sunt foarte scazute peste iarna e bine sa fie protejata la baza. Exista si riscul ca unii boboci sa inghete. Daca temperaturile peste vara sunt foarte ridicate, e bine sa-i alegeti un amplasament umbrit partial si sa o udati ocazional. In conditii normale, planta se poate descurca numai cu apa de ploaie. Ii place ca pamantul de la radacina sa fie bine drenat (se evita astfel si inghetarea radacinilor pe ger puternic) si sa fie amestecat cu resturi vegetale si ingrasamant natural.

Inmultirea

Inmultirea plantei se face prin inradacinarea unor lastari de 10-15 in pamant amestecat cu nisip sau prin marcotarea varfurilor crengilor. Acestea dezvolta radacini la contactul cu solul. Plantele mici astfel obtinute nu se pun in gradina imediat. Se tin in ghivece 2 ani si abia dupa ce au mai crescut se muta in gradina la locul final pe care l-ati ales. Daca exista dezechilibre ale factorilor de mediu e posibil ca plantele sa devina vulnerabile la atacul unor daunatori (afide, cosenile).

Daca plantele au ajuns la maturitate si sunt corect ingrijite va vor bucura cu flori multi ani inainte.

Foto: Dave Hitchborne, Andrey Zharkikh

Amanda Slater si Margrit

Reclame