Gardurile vii au o valoare estetica deosebita, asa ca nu prea exista gradinar pasionat care sa nu si le doreasca in propria gradina. Desigur, mai sunt si alte avantaje: reprezinta un adevarat ecosistem in care pasarile isi gasesc adapost si hrana peste iarna, ofera o mai buna intimitate decat alte garduri, ai ocazia sa-ti organizezi mai bine gradina pornind de la gardurile vii pe diverse dimensiuni, etc. Sunt mai multi arbusti pe care ii putem folosi pentru garduri vii si despre ei vom vorbi in randurile urmatoare. Criteriul de baza: sa reziste la temperaturile scazute din tara noastra.

Gardurile vii raspund bine la tunderi

Plantele care formeaza garduri vii se caracterizeaza prin faptul ca suporta bine taierea. Alegerea speciilor se face in functie de gustul fiecruia, de viteza de crestere,  de pret,  de aspectul pe care il au pe timp de vara si de iarna, daca au frunze sau ace. Gardurile vii se tund regulat. Prima tundere se face la sfrasitul lunii iunie cand prima perioada de crestere s-a incheiat. Sunt specii de arbusti (Lemnul cainesc si Carpenul) care mai pot fi tunse si la sfarsitul lui august/septembrie. In schimb unele specii de conifere (Tuia si Chiparosul fals) nu suporta taierile puternice, pentru ca nu mai au cum sa inmugureasca pe lemnul batran.

Tipuri de garduri vii

Gardurile vii se impart in mai multe categorii: cu frunze cazatoare, vesnic verzi, cu flori si/sau fructe. La gardurile vii cu flori trebuie avut in vedere ca florile tin doar cateva saptamani si daca alegem sa avem asa ceva in gradina trebuie sa ii alocam mai mult spatiu. Nu-i putem aplica tunderi corectoare fara sa afectam numarul florilor. Din gama de arbusti cu flori pentru garduri vii, doua specii suporta bine taierile: Spiraea si Paducelul.

Daca ne dorim un gard viu pentru protectia terasei nu trebuie sa fie neaparat vesnic verde. Iarna nu sta nimeni pe terasa. Speciile cu frunze caduce, precum Fagul rosu si Jugastrul au frunze de un verde stralucitor primavara, vara se mentin compacte iar toamna se imbraca in nuante stralucitoare. Dintre conifere cea mai intalnita specie este Tuia. Un arbust vesnic verde, cu crestere rapida si cu capacitatea marita de protectie impotriva vantului. Ramane compact tot timpul anului. Are totusi doua inconveniente: nu suporta taierile drastice si este sensibil la boli.

Ce arbusti sa alegi pentru gardul tau viu?

Tisa este un arbust vesnic verde care suporta umbra si soarele puternic, inlocuieste cu succes Cimisirul (Buxus) in gardurile vii pitice. Din pacate este foarte scumpa deoarce are o crestere lenta. Toate partile plantei sunt otravitoare. Chiparosul fals (Chamaecyparis lawsoniana) este un conifer vesnic verde si are soiuri cu aspect variat ca si coloristica. Suporta umbra si ramane compact tot timpul anului. Suporta foarte greu taierile puternice.  Zada (Larix) este un conifer cu muguri frumosi, colorit galben toamna si conuri atragatoare dar care isi pierde acele verzi iarna si in timp nu mai ramane compact.

Dintre arbustii vesnic verzi mentionam Laurociresul (Prunus laurocerasus). Arbustul ramane compact tot timpul anului si necesita doar o tundere pe an. Soarele de iarna si vantul ii pot afecta frunzele. Este otravitor. O planta relativ noua dar care castiga multi adepti este Photinia. Este o planta vesnic verde cu specii cu muguri rosii (Red Robin) Este un arbust stufos care suporta seceta si arsita. Nu are pretentii prea mari fata de sol, in schimb este sensibil la ger si cam piperat la pret.

Lemnul cainesc (Ligustrum) este accesibil, nepretentios si infloreste la sfarsitul primaverii. Spre toamna se coc fructele de culoare neagra care sunt foarte apreciate de pasari. Este un arbust care isi pierde frunzele iarna si are nevoie de doua tunderi pe an.

Fagul rosu (Fagus) un arbust cu frunze rosii care raman pe crengi si iarna astfel gardul viu ramane compact tot timpul anului. Nu suporta seceta vara si este sensibil la paduchi. Necesita doua taieri pe an.

Din Berberis obtii un gard viu cu lastari plini de spini care protejeaza cuiburile pasarilor de pisici si alti pradatori. Adora soarele si sub razele lui isi coloreaza frunzele in rosu intens. Chiar daca isi pierde frunzele, gardul viu din Berberis ramane compact tot timpul anului. Singurul dezavantaj este faptul ca taierile se fac doar cu manusi.

Plantare si ingrijire

Plantarea gardurilor vii este relativ simpla dar necesita putin mai mult efort fizic. Trebuie sapat santul, avut grija sa aiba aceiasi inaltime pe toata lungimea lui si plantele sa nu fie ingropate prea adanc. Incorporati in sol compost si faina de oase si acoperiti radacinile plantelor. La urma udati bine plantele. Ca sa se poata ramifica va fi necesar sa le tundeti drastic. In perioadele de seceta din primii ani de la plantare se uda regulat gardul viu. Iarna cand zapada cade abundent ar trebui sa nu neglijati scuturarea ei de pe gardurile vii, mai ales cele vesnic verzi, care au lastari fragili si care cedeaza sub greutatea zapezii.

Hotararea de a avea gard viu in gradina trebuie luata cu mare atentie si inainte sa cumparati plantele sa studiati cam ce conditii le puteti oferi. Frumusetea lui vine in timp deci trebuie sa va inarmati si cu ceva rabdare.

Dar daca nu aveti nici timp si nici rabdare, puteti gasi panouri verzi gata crescute din plante cataratoare precum iedera, arbusti sau chiar pomi fructiferi cu care sa va protejati de priviri indiscrete locurile de relaxare. Orice solutie ati alege din nicio gradina nu trebuie sa lipseasca un gard viu adecvat.

 

Foto: Karen Roe, Dave Catchpole

Reclame