Cine iubeste toamna a admirat an de an culorile puternice si stralucitoare cu care aceasta picteaza frunzele copacilor si tufelor din gradina. S-a inconjurat de arbusti sau arbori care toamna se imbraca in culori calde. Dar ce faci daca ai o gradina prea mica sau deloc? Cauti alternative decorative precum coronitele facute din crengi, frunze, fructe de mici dimensiuni care sa-ti inveseleasca ziua. Ele se pot face din fructe de Crataegus monogyna, Pyracantha sau Rosa canina, ramuri de Physalis cu fructe portocalii, in forma de lampioane, etc.


De unde faci rost de asemenea fructe colorate?

E simplu: o iesire in natura iti va permite sa culegi o multime de astfel de materiale. Bine ar fi sa te inarmezi cu manusi de protectie si cu un foarfece asa incat sa nu-ti ranesti mainile. Colecteaza numai crengutele bogate in fructe colorate sau care crezi ca te ajuta in crearea unei coronite armonioase. Nu are rost sa strici, culege doar ce-ti trebuie – unele fructe care pentru noi reprezinta doar elemente decorative, hranesc pasarile peste iarna.

Mai trebuie sa gasesti ramuri moi de iedera salbatica sau ramuri tinere de salcie. Ele vor reprezenta baza aranjamentului tau. Este necesar ca aceasta sa fie solida si stabila asa incat sa nu se dezmembreze in momentul decorarii.  Cu sarma moale, manusi, cleste si rabdare – treci la treaba.

Ca elemente decorative poti sa folosesti frunze ruginii sub forma de ghirlanda, crengute mici de brad, ghinde si conuri. Trebuie sa ai grija la echilibru, proportii, armonie cromatica. Altfel rezultatul muncii tale nu va fi chiar atragator. La o privire fugara pare simplu sa faci o astfel de coronita, dar nu e chiar asa. Trebuie sa fii atent la multe aspecte si sa ai simt estetic de apreciat. In plus, aventura aceasta o sa te coste timp, dar cu siguranta vei ajunge la concluzia ca merita.

Odata ajunsi in padure veti vedea cat de frumoasa si colorata este toamna. Va fi un prilej minunat de a petrece timp de calitate cu familia, de a-i implica pe copii in aceasta activitate creativa, de a observa cum se pregatesc animalele salbatice de venirea iernii si va veti simnti minunat. Daca va e greu sa ajungeti la padure, poate ca o iesire intr-un parc mai mare poate sa compenseze – si de acolo puteti culege materiale interesante si sa va bucurati de toamna ruginie.

Daca totusi va doriti coronite dar nu aveti timp de investit in cele de mai sus, puteti sa le cumparati gata facute din magazine de decoratiuni sau din florarii. Dar nu mai e la fel de distractiv…

 

Foto: John, Kim Manley Ort, Sarah Miller, Sharon

Reclame