In fiecare gradina exista ierburi decorative. Fie ca ne plac culorile lor cameleonice in functie de anotimp, fie ca le iubim spicele spectaculoase. E imposibil sa nu ni le dorim in gradina, pentru ca efectiv merita efortul. Peisagistii cunoscuti spun ca atunci cand ne populam gradinile cu plante, nu trebuie sa aducem multe soiuri.

Din gradinile noastre n-ar trebui sa lipseasca Iarba de pampas (Cortaderia selloana). E o tufa cu port inalt si spice frumoase de culoare alba sau roz. Se intretine foarte usor insa este sensibila la gerurile puternice. Specialistii recomanda musuroirea tufei toamna iar plantele trebuie legate, pentru a le ajuta sa ramana in picioare sub greutatea zapezii sau in caz de vant puternic

Trestia de China (Miscanthus sinensis) are aspect de tufa inalta, de pana la 1.5 m. Este nepretentioasa dar iubeste soarele si udatul regulat pe timpul verii. In conditii de toamna lunga din varfurile  plantei ies spice rosiatice, care contrasteaza frumos cu modelul dungat de pe frunze. Suporta umbra usoara si poate fi plantata si pe un sol mai argilos.

Pennisetum (Pennisetum rubrum) este o iarba decorativa cu frunzele roscate care infloreste in lunile de vara si atrage polenizatori in gradina ta. Toamna arata spectaculos in gradina daca in jur nu sunt flori care sa-i faca concurenta. Creste pana la 1.5 m si ii plac locurile insorite. Tufa se preteaza foarte bine si la plantarea in ghivece.

Dintre tufele pitice ale caror inaltime nu depaseste 30-40 cm merita sa mentionam Barba sarpelui (Ophiopogon planiscapus). Este o raritate cu frunzis spectaculos, negru-purpuriu. Creste si se inmulteste repede fiind foarte potrivita pentru borduri.

Coada de ponei (Stipa tenuissima) are origini mexicane dar care se simte foarte bine si la noi. Are frunzis verde crud si varfuri aurii. Este indicata in aranjamentele cu pietre, rocarii dar si pentru plantare in bordura.

Festuca glauca este o tufa pitica, de culoare albastruie. Atunci cand este plantata in locuri umbrite si cu umezeala multa isi schimba culoarea in verde. Arata foarte bine in stancarii.

Plantarea ierburilor decorative se face de preferinta primavara.

Ele se impart in doua categorii:

Ierburi de sezon cald. Aceste ierburi intra in vegetatie tarziu, cand temperatura solului este de 12-15 grade. In aceasta categorie intra Trestia de China sau Pennisetum. Acestea se planteaza de preferinta primavara.

Ierburi de sezon rece. E vorba de  Festuca, Carex si Sesleria. Acestea prind radacini chiar si in cazul unor temperaturi mai scazute.

Pregatirea ierburilor pentru iarna consta in legarea tulpinilor cat mai aproape de varf. Majoritatea ierburilor au tulpina goala pe interior. Daca le-am scurta de toamana, apa rezultata din precipitatii s-ar prelinge in mijlocul radacinii. In felul acesta s-a acumula umiditate in exces si planta ar muri. Legarea tulpinilor la varf va proteja ierburile care va vor rasplati si anul urmator cu frunzis si poate chiar flori. Plus ca iarna tufele pline de chiciura arata foarte frumos.

Daca pana acum ati evitat sa faceti cunostinta cu ierburile decorative, va invit sa aveti curajul de a le face loc in gradinile si inimile dumneavoastra. Nu veti regreta.

Foto: Amanda Slater, Brew Books, Harry Rose,

Daniel Damrill, Kew, I.A.M.

Reclame