Lumea cactusilor este una foarte diversa si trebuie sa stii ce ai de facut cu exemplarele tale in functie de specificul acestora.  Asadar, daca ai cactusi tropicali din familia Epiphyllumilor iata ce lucruri e bine sa stii:  

  • Nu ii poti lasa afara peste iarna: soiurile comun trebuie adapostite atunci cand temperatura noctura coboara in jur de 5 grade. Soiurile importate sau exotice trebuie adapostite in jur de 8-10 grade. Daca va cadea bruma pe ei, aspectul frunzelor si crengutelor va deveni roscat sau patat. Lastarii mai cruzi e posibil sa se vestejeasca.
  • Au nevoie de apa din cand in cand in perioada de repaus: pentru ca frunzele si lastarii lor sunt mai subtiri decat ai altor cactusi capacitatea lor de depozitare a apei este mai mica. Asa ca din cand in cand, in perioada de repaus (cand este mai cald, sau cand vezi ca pamantul este foarte uscat si aspectul frunzelor este incretit) poti sa-i uzi superficial.
  • Au nevoie de tunderi corectoare: au obiceiul sa creasca dezordonat asa ca va veni si momentul in care vei simti nevoia sa-i tunzi. Daca la alte plante acolo unde aplici tunderea rezulta o ramificare, nu se intampla neaparat asa si in situatia cactusilor tropicali.
  • Unii sunt mai sensibili la frig decat altii: daca ti-ai adus soiuri de cactusi tropicali si alte tari (poate ai comandat din alta tara, poate i-ai adus de pe unde ai fost in vacanta) asteapta-te sa fie mai sensibili la frig. E posibil ca treptat sa se mai adapteze la noile conditii, dar sigur nu vrei sa risti.
  • Merita sa ai o colectie, daca ai si spatiu de iernare/gazduire: sunt absolut superbi, se inmultesc din lastari, se pot comanda in tari din Europa relativ simplu dar cand incep sa creasca si sa se maturizeze iti dai seama ca spatiul disponibil devine o problema. Fa-ti colectie daca ai unde sa-i tii in perioada rece din an. Teoretic merge sa-i tii in beci sau intr-o camera racoroasa fara lumina – dar nu in toate cazurile. Asta inseamna sa-i observi cu atentie asa incat sa le sari in ajutor indata ce e nevoie. 

Cand urmeaza sa-i scoti din repaus? Cel mai probabil in martie, cand ii muti intr-un spatiu luminos si ceva mai cald. Tot atunci e recomandat sa le schimbi si pamantul cu unul proaspat si de buna calitate (unul aerisit in care sa nu balteasca apa). Sa nu-i expui brusc la soare pentru ca exista riscul sa apara arsuri pe crengute. Obisnuieste-i treptat cu noile conditii de viata. Ii poti lasa din nou afara cand temperatura noaptea trece de 10 grade.

Foto: yazmin

Reclame