Sezonul estival se apropie de sfarsit si incepem sa ne facem planuri pentru primavara urmatoare. Pe langa bulbii de lalele si narcise trebuie sa ne gandim si la plante care, desi iau startul odata cu ele, vor inflori peste vara umpland astfel golul lasat de florile de primavara.

O astfel de planta este Phloxul (Brumareaua). Este o tufa perena cu crestere rapida si inflorire abundenta. Cu toate ca este o planta putin mai pretentioasa la ingrijire, prezinta niste avantaje. Are flori frumos colorate (nuante de rosu, roz, mov, alb si albastru) care se pastreaza frumoase aproape o luna. O puteti face sa infloreasca inca o data spre toamna, prin indepartarea florilor uscate. Din cele aproximativ 70 de specii perene si anuale cea mai raspandita prin gradinile noastre este Phlox paniculata – iubeste soarele dar se simte bine si in locuri cu umbra partiala.

Phloxul nu suporta seceta si va arata asta, imediat ce pamantul s-a uscat, prin palirea frunzelor. Nu suporta nici umezeala statuta si nici daca nu are loc sa se dezvolte din cauza altor tufe din gradina. Adora locurile insorite si aerisite, prefera racoarea si umezeala moderata la radacini. Pentru toate astea nu trebuie decat sa ii acordati spatiu, sa eliminati lastarii mai anemici si sa mulciti plantele la radacina. Un strat de scoarta de copac macinata ar fi ideal si cu ocazia asta tineti si bruienile la distanta. Este o planta cu port inalt, uneori poate atinge si 1.2 m dar tulpinile sunt rigide si de obicei nu necesita legare.

Florile sunt aranjate in ciorchini mari si infloresc de la baza spre varf. Rezista foarte bine si in vaza ca flori taiate. Inflorirea incepe vara devreme si se poate prelungi pana spre toamna. Phloxul nu trebuie udat niciodata de sus. Trebuie facut in asa fel incat sa evitati udarea frunzelor. Umezeala sporeste riscul de a imbonlavi planta de fainare. Fainarea se observa usor prin patarea frunzelor (par pudrate cu praf alb). Se elimina imediat tulpinile afectate si se stropeste planta cu fungicide.

Pentru ca Phloxul sa faca flori frumoase si sa se dezvolte armonios are nevoie de ajutorul unor ingrasaminte – de preferat organice – care sa-i fie administrate primavara. Peste ele se adauga un strat de mulci care va ajuta planta sa pastreze umezeala si racoarea in interiorul solului. Acest lucru ii va fi de folos mai ales in verile secetoase.

Inmultirea plantei se face prin divizarea tufei, dar se recomanda separarea la 2-3 ani cand se considera ca planta e deja matura si poate rezista mai bine la boli. Tufa nou plantata va pastra caracteristicile plantei mama. Dupa primele brume de toamna tufele se scurteaza la 10 cm de sol si se acopera cu frunze uscate pentru a proteja radacinile care de obicei sunt aproape de suprafata solului. Phloxul este o tufa care se potriveste foarte bine in gradinile rustice. Florile sunt parfumate si atrag fluturii. Ii place sa aiba libertate dar nu se supara daca plantati pe langa ea flori anuale mai scunde.

Floarea aceasta se regaseste si in amintirile mele din copilarie. Pe atunci existau prin gradini soiuri cu flori roz sau alb si erau tare apreciate. Azi sunt nenumarate soiuri si nu trebuie decat sa le gasim locul potrivit in gradinile noastre.

 

Foto: Amy the Nurse, Martin LaBar, Jack

Manu, robin beck, Malcolm Manners

Reclame