Caryopterisul este o planta simpatica de talie medie. Are lastari cu baza lemnificata, frunzis aromatic si flori albastre deosebit de frumoase. Perioada de inflorire incepe in luna mai si se incheie in octombrie (in functie de soi). Se aseamana cu Buddleja (Liliacul de vara) si se comporta similar, numai ca este mai scunda. Se cultiva in borduri mixte cu flori sau alaturi de alti arbusti.

Caryopterisul este originar din Asia de Est, din zona muntilor Himalaya. Are nevoie de sol bine drenat si de amplasament insorit sau partial umbrit. Daca este cultivat in zone cu ierni reci, desi nu are probleme cu gerul, e mai bine sa fie tuns si musuroit. Trebuie oricum tuns asa incat sa poata lastari frumos in anul urmator si sa produca multe flori diafane, foarte atractive pentru fluturi.

Planta se inmulteste prin separarea coletului de radacini a plantei mama si prin transplantare primavara devreme. De asemenea, primavara tarziu cand vremea se mai incalzeste, se poate inmulti prin lastari cu baza semilemnificata sau prin lastari verzi la inceputul verii, cand inca nu sunt intervale toride. Se intampla rar, dar poate fi atacata de insecte lucru care ii afecteaza frunzele prin distorsionare.

Frumos, nu-i asa? Merita sa-l ai in propria gradina, mai ales daca este un insorita.

Foto: mwms1916

Reclame