Iti place coltul de gradina din poza de mai sus? Normal, cred si eu! Insa, ca sa arate si gradina ta asa la primavara presupune sa incepi sa muncesti de pe acum. Trebuie alese soiurile de lalele, narcise, crini, allium si tufele de bujori. Trebuie plantate toate inainte sa vina frigul. Trebuie sa tii cont de trasaturile fiecarei plante in parte si de schema de plantare pe care ti-o doresti. Pare multa bataie de cap, nu-i asa? Dar daca te organizezi bine, n-ai nevoie de ajutor specializat.

In cazul lalelelor trebuie sa fii atent la cateva lucruri: sunt de mai multe talii, cu mai multe perioade de inflorire, simple sau multiflorale – desigur nu mai vorbesc de gama cromatica, forma petalelor, etc. Daca vrei sa ai o amenajare de efect trebuie sa ai mare grija la talia soiurilor alese si la perioada lor de inflorire, altfel nu se mai armonizeaza lucrurile. In functie de aceste lucruri iti organizezi si plantarea sau completarea daca ai deja o amenajare inceputa. Evident, toti bulbii pe care ii alegi trebuie sa fie de cea mai buna calitate: nu moi la atingere, nu cu rani, nu cu mucegai, nu seci. Atrag atentia asupra acestor lucruri pentru ca in comert sunt bulbi de tot felul (ca si calitate).

Situatia narciselor seamana cu cea a lalelelor cu mentiunea ca aveti mai multe sanse la bulbi sanatosi dar sunt relativ putine soiuri pe piata. Adica… nu chiar atat de multe si spectaculoase precum ti-ai dori tu pentru propria gradina. E mai sanatos sa nu ti le comanzi din strainatate pentru ca nu poti sa alegi ceea ce ti se pune in colet. Risti astfel sa dai bani pe ceva de proasta calitate. Crinii de calitate se comercializeaza la inceputul sezonului de plantare pentru ca treptat solzii se usuca si se dezmembreaza de pe bulb. Neaparat verifica-i inainte de cumparare si nu te lasa vrajit de poza soiului de pe eticheta. Uneori nu primesti ceea ce platesti. Mai bine cumpara-i de la un furnizor local verificat si de incredere.

La Allium trebuie sa fii atent la soiuri: cele mai multe soiuri dintre cele pe care ti le doresti au bulbi mici. Asta inseamna ca sunt predispusi la deshidratare. Si daca asa stau lucrurile degeaba ii mai cumperi pentru ca nu va rasari nimic. Te chinui degeaba. Recomandarea mea este sa iei soiuri cu bulbi mari, pentru ca ei se pastreaza mai bine si chiar sunt spectaculoase. Merita sa le ai in gradina.

Tufele de bujor au nevoie de mult timp pana ajung la maturitate si ca sa castigi in acest demers e mai bine sa-ti cumperi tufe maricele la ghiveci. Plantarea trebuie facuta la locul final, ales cu mare grija, pentru ca planta nu agreeaza mutarile – se perturba ritmul de inflorire. Cumpara bujori de la furnizori verificati, nu de la oricine. Pentru ca poti sa dai bani multi pe soiuri spectaculoase si sa te pomenesti cu soiuri banale. E adevarat ca nu exista floare urata, dar totusi, nu e ce ai platit. Nu risipi banii pe lucruri spectaculoase fara nicio garantie.

Foto: Mack Male, stalkERR, Anna Hesser

Anunțuri