Din aceasta prietenie dintre Crinul de toamna (Hosta) si umbra, noi oamenii, avem numai de castigat. Castigam odata cand amenajam spatii ce par imposibil de amenajat din cauza umbrei si mai castigam atunci cand crinii de toamna ne rasplatesc grija cu frunze verzi, lucioase si flori albe sau violet, placut parfumate. Hosta este o planta perena ce creste sub forma de tufe. Acestea cresc in functie de specie:  inalte pana la 70 cm sau pitice de 10-15 cm. Toate sunt foarte sensibile la soarele puternic de vara care le poate arde frunzele. Hostei ii place soarele dar numai sa-i mangaie frunzele dimineata sau seara si atunci foarte putin. Ii place si apa dar numai atat cat sa stea solul reavan, fara sa balteasca. In cazul unei baltiri prelungite radacinile putrezesc si planta moare.

Daca aveti in gradina arbori batrani sub care umbra e deasa si locul pare parasit, Hostele va pot scoate din impas. Avand radacini care se dezvolta la nivelul solului pe orizontala le puteti planta in jurul trunchiului, mai multe soiuri de la mare la mic sau sa alegeti, in functie de preferinte, tufe cu frunze verzi sau bicolore. Toate au acelasi regim de ingrijire. Se dezvolta foarte bine cand sunt plantate pe langa un perete nordic unde umezeala dispare mai greu iar plantele au umbra toata ziua.

Plantele nu ridica pretentii mari la ingrijire. Primavara cand intra in vegetatie le puteti administra un ingrasamant cu eliberare prelungita, fiindca ritmul lor de crestere este  unul lent. Ajung la maturitate si infloresc la sfarsitul verii. Dupa inflorire taiati tijele florale pentru ca formarea de seminte necesita un consum suplimentar de energie din partea plantei. Inmultirea prin seminte e o practica doar pentru cunoscatori.Udatul tufelor ar fi bine sa nu-l neglijati mai ales in perioadele de vara cand arsita usuca pamantul foarte repede.

Crinii de toamna sunt plante rezistente la ger dar nu se supara daca la sfarsitul toamnei le aplicati o mulcire de 10-15 cm cu gunoi de grajd sau frunze. Acestea le asigura un plus de caldura peste iarna si necesarul de substante nutritive. Crinii de toamna pornesc in vegetatie primavara tarziu asa ca mulciul nu ii deranjeaza.

Inmultirea crinilor de toamna se face prin divizarea tufei. Aici puteti avea surprize fiindca in functie de calitatea solului planta nou mutata poate sa-si schimbe culoarea frunzelor. Divizarea tufelor se poate face primavara sau toamna, dar daca va vine o idee mareata de amenajare peste vara,puteti folosi numai plante mari cumparate la ghivece din pepiniere. Gasiti la pepiniere o gama foarte variata de soiuri.

Crinii de toamna nu au boli specifice in schimb au daunatori care pot sa faca ravagii printre Hostele noastre. Melcii sunt dusmanii declarati dar greierii si gandacii de frunze pot gauri si ei frumoasele tufe de Hosta. Pentru toate aceste probleme trebuie facuta o vizita la magazinele specializate in combaterea bolilor si daunatorilor (farmaciile fitosanitare).

Cu frunzele rotunde sau in forma de inima, lunguiete sau scurte, verzi sau gri-verzui, variegate sau galbene- Hosta poate avea frunzis intr-o infinitate de combinatii, culori, forme si dimensiuni. Hostele nu trebuie sa lipseasca din nicio gradina oricat de mica ar fi – un colt umbrit tot se gaseste si pentru ele! Nu-i asa?

Foto: Gary Lerude, hurricanemaine 

Kayla, Paul Macrae

Reclame