Cand toamna se strecoara in gradinile noastre, vita de vie salbatica (Parthenocissus) este prima care isi schimba culorile: din verdele stralucitor de peste vara in galben apoi, spre sfarsitul sezonului, in rosu-caramiziu. Numai si pentru acest spectacol colorat si tot trebuie sa o aveti pe langa gradina. Am spus pe langa, gandindu-ma la un gard inalt, la un zid pe care ati dori sa-l mascati cumva, fiindca in gradina propriu zisa nu prea are ce cauta vita de vie salbatica. Este o planta vivace, invadatoare si care nu suporta concurenta. In aceste conditii trebuie tinuta departe de spatiile cu flori.

Poate imbraca cu usurinta ziduri, garduri, arbori, stalpi sau pergole dar o puteti lasa pe pamant sa formeaze covoare verzi toata vara. Si colorate toamna! Primavara devreme se poate scurta foarte tare. Astfel peste vara creste si mai bogata. Suporta seceta dar cand este udata regulat frunzele sunt mai verzi si se dezvolta mai bine. In luna mai infloreste – mici buchetele de flori alb-verzui parfumate, foarte atractive pentru albine. Dupa ce cad florile iau nastere mici ciorchini de bobite verzi (bace) care se coc spre toamna. Nu sunt comestibile pentru oameni in schimb pasarile le adora si pana la caderea zapezii sunt consumate toate.

Inmultirea plantei este foarte usoara: prin marcotaj sau lastari lemnificati ingropati in pamant. Fiind o  planta urcatoare care ajunge uneori si la 10-15 m, dezvolta pe tulpini mici ventuze care le ajuta sa se prinda de suport. Insa,  odata ajuns lastarul pe pamant, din micile ventuze iau nastere radacini. Daca doriti sa o inmultiti nu trebuie decat sa desprindeti lastarul de planta mama si sa-l plantati unde doriti. Un aspect neplacut este faptul ca se poate inmulti in toata gradina prin seminte duse de pasari.

Vita de vie salbatica este usor sensibila la gerurile mari, lastarii mai fragezi degera. Primavara se elimina partile afectate. Plantata cu expunere la soare va va rasplati cu o crestere si o dezvoltare rapida, insa suporta si zone putin umbrite.

Sper ca v-am convins sa adoptati un pui de vita de vie salbatica – garantat toamna urmatoare va va multumi pictandu-si frunzele in rosu si galben numai pentru dumneavoastra.

Foto: carlfbagge, Dane Larsen, DM, Fritz Flohr Reynolds, 

jacki-dee, Lunembule, Willard

Anunțuri