Cand spunem „iulie” ne gandim imediat la vacanta, la soare arzator, la zile lungi si nopti scurte. Dar si la gradina inflorita in toata splendoarea ei. Insa, pentru asta trebuie sa alegem cu grija plantele pe care ni le dorim inflorite toata vara si care sa reziste cu stoicism soarelui arzator din luna lui cuptor. Dar mai ales sa reziste perioadelor mai lungi sau mai scurte (cand nu suntem acasa) de seceta.

Am ales cinci plante usor de ingrijit, usor de inmultit dar mai ales rezistente la seceta. O floare care indeplineste toate conditiile, in plus infloreste toata vara si arata proaspata si in cele mai toride zile este  Floarea de piatra (Portulaca). Dupa cum ii spune si numele creste prin cele mai aride locuri din gradina, o gasim si printre pietrele de pavaj ale aleilor sau chiar prin crapaturile teraselor. Se autoinsamanteaza si apare an de an in cele mai neasteptate locuri. Semintele sunt foarte mici si pot fi purtate de vant. Foarte usor o puteti cultiva si in ghivece sau jardiniere daca aveti un loc batut de soare toata ziua. Singura cerinta este un sol nisipos unde sa nu balteasca apa.

Margareta Africana ne duce cu gandul la Africa si ale ei nisipuri nesfarsite. Planta tolereaza lungi perioade de seceta iar daca este udata creste inalta de 1 m. Margaretele se deschid la rasaritul soarelui si se inchid la asfintit. In timpul zilei corolele se invart dupa soare. Din aceasta cauza nu este indicat sa o plantati in zone cu umbra. Florile pot fi de culoare crem, galbene, portocalii sau rosii.

Levantica este o tufa perena de origine mediteraneana care a castigat si la noi in tara tot mai multi adepti. Levantica este o planta usor de ingrijit, care infloreste la inceputul verii si care suporta cu gratie razele soarelui si perioade mai lungi de seceta. Frunzele sale gri-argintii si spicele mov sclipesc in roua diminetilor de vara dar in acelasi timp nu suporta apa in exces la radacini. Inmultirea  plantei se face prin seminte, prin butasi vara sau divizarea tufei primavara. Semintele trebuie stratificate (pastrate la frigider cateva luni) sau semanate la sfarsitul toamnei in ghivece, dar protejate impotriva umezelii. Primavara rasar plantute noi atunci cand pamantul se incalzeste. Daca o ingrijiti corect Levantica va rasplateste cu flori frumos parfumate, pe care le puteti usca si pastra in saculeti. In plus, parfumul florilor ei indeparteaza tantarii.

Sigur ati intalnit Albastelele (Centaurea cyanus) la marginea lanurilor de grau, dar sunt cultivate si in gradini pentru culoarea lor frumoasa si rezistenta la seceta. Le plac solurile aride, saracacioase si pot rezista zile intregi fara apa. Barba imparatului (Lychnis calcedonica) este o tufa perena care are florile asemanatoare garofitelor de camp si pot fi rosii, roz sau galbene. Sunt tufe care cresc pana la 1 m inaltime. Are frunzele de culoare verde inchis, asezate pe tulpina opus una fata de alta. Frunzele si tulpinile sunt paroase iar florile  in forma de stelute rosii  sunt dispuse in buchete.

Rezista foarte bine la seceta iar dupa inflorire  o puteti scurta – pana toamna mai infloreste o data. Se inmulteste foarte usor prin seminte cazute pe pamant sau duse de vant, dar puteti sa si divizati tufele. Perioade mai lungi sau mai scurte de seceta suporta majoritatea plantelor din gradina, am ales aici plante care nu-si pierd prospetimea atat de repede. Trebuie sa le iubim pe toate si sa le dam tuturor sanse sa-si etaleze frumusetea.

Foto: Jacques Dufrenoy, Stavros Markopoulos, 

Forest and Kim Starr, Ting Chen, Carl Lewis

Reclame