Mai mereu facem planuri pentru gradina. Si e normal, de vreme ce suntem gradinari pasionati! Daca te gandesti la o planta urcatoare (cataratoare) de gradina, te gandesti si la niste trasaturi pe care aceasta sa le aiba. Ia sa vedem: sa creasca repede, sa infloreasca toata vara, sa fie perena, fara spini. Cu atatea calitati, de care planta sa fie vorba? De Clematita, desigur! As putea spune, fara a exagera cu nimic, ca aceste plante sunt experte in catarare. Nu conteaza suportul, atata timp cat sunt indeplinite conditiile de crestere, ele se urca spre cer fara intrerupere.

Familia Clematitelor numara peste 300 de varietati: de la perene pitice, lemnoase sau semi-lemnoase, veșnic verzi sau cu frunze cazatoare, pana la specii care pot atinge 15 metri inaltime. Florile difera atat ca marime cat si ca forma. Ele pot fi mici, medii sau mari, simple, semiduble sau duble. In forma de stelute, clopotei, boluri sau cupe. Cu aspect elegant, ordonat sau rebel, avand culori variate – pale sau intense, uni sau bicolore.

Intalnim Clematite pe toate continentele. Sunt cultivate pentru florile foarte decorative, inflorirea abundenta si pentru viteza cu care sunt capabile sa acopere diferite suporturi. Clematitele nu au cerinte prea mari in cea ce priveste cresterea, dezvoltarea si inflorirea. Principala lor cerinta este sa aiba radacinile umbrite si tulpinile in soare. In aceste conditii, dupa plantare, trebuie sa va ingrijiti sa gasiti Clematitei alese un companion pe viata – o planta perena care sa-i umbreasca baza tulpinii.

Ii place umezeala, dar nu umezeala statuta. In groapa de plantare puteti adauga putin pietris pentru a asigura drenajul apei. Suporta si umbra partiala dar in aceste conditii florile sunt mai mici si mai rare decat in mod obisnuit. Clematitele cu flori de culoare mai inchisa (violet, rosu, albastru) cat si cele cu flori duble, au cerinte mai mari fata de lumina.

Pentru umbra partiala sau pereti nordici avem doua grupe de clematite care se potrivesc: Clematis alpina si Clematis macropetala, specii cu flori mai mici si culori mai deschise.

Clematitele sunt sensibile la seceta si aer uscat, deci trebuie avut in vedere un plan bine stabilit de udare. De asemenea, bine ar fi sa evitati plantarea lor in locuri batute de vant, pentru ca furtunile le pot distruge toate florile. In pepinierele din tara noastra Clematitele sunt vandute in ghivece, asadar plantarea lor se poate face de primavara si pana toamna tarziu. Gropile de plantare se fac la dimensiunule 60-60-60 cm. Pamantul scos din groapa il puteti amesteca cu turba imbogatita cu minerale (dar care sa nu fie acida). Tineti ghiveciul 10 min in apa, in felul acesta pamantul se hidrateaza, dupa care plantati Clematita.

Este bina ca dupa plantare sa se faca o mulcire a Clematitei nou plantate cu scoarta de copac sau rumegus. In acest fel se mentine umiditatea necesara plantei si o temperatura adecvata (iarna protejata de frig iar vara de razele puternice ale soarelui).

Fertilizarea clematitelor se face primavara cu ingrasamant solid. Se fac mici gropite in jurul radacinilor in care se adauga granulele de ingrasamant, se acopera cu pamant si la fiecare udare apa va prelua treptat mineralele. Este bine sa nu fertilizati plantele decat dupa ce sunteti sigur ca sunt inradacinate. Primavara devreme clematitele trebuie tunse. Si pentru ca se impart in trei categorii si tunderile trebuie facute diferit.

  1. Grupa 1 – nu se tund. Din grupa aceasta fac parte Clematis alpina, Clematis macropetala si Clematis montana, care infloresc pe lemnul din anul anterior. Prin taiere am elimina ramurile cu muguri florali. Se pot face taieri de intretinere dupa perioada de inflorire.
  2. Grupa 2 – tunderi usoare. Daca nu sunteti sigur din care categorie face parte clematita pe care o aveti, aceste taieri sunt cele mai indicate. Taierile se fac la 1.5 m de la sol.
  3. Grupa 3 – tunderi puternice. Se fac in general clematitelor care infloresc mai tarziu. Taierile se fac lasand 2-3 noduri deasupra solului.

Inmultirea clematitelor se face in general prin marcotaj in sezonul vegetativ, prin despartirea tufei sau prin butasi inradacinati in sere calde. Se mai pot inmulti si prin seminte. Este indicat ca semanarea sa se faca imediat dupa recoltarea semintelor din cauza ca isi pierd foarte repede puterea de germinare. Clematitele nu sufera de boli sau daunatori dar ocazional va puteti confrunta cu ofilirea clematitelor. Aceasta este o boala care afecteaza doar lastarii. In acest caz taiati de la baza toti lastarii afectati si stropiti cu solutii anti-ofilire.

Clematitele va vor rasplati toata munca depusa pentru ingrijirea lor prin frumusetea florilor si prin faptul ca le veti avea ani la rand in gradina.

Foto: trekr, Alicia, harrypope, madaise

Sean James Cameron