La noi in tara Salcamul (Robinia pseudoacacia) este un arbore comun. Dar daca suntem in cautarea unor specii de salcam decorativ, gasim pe la noi doua specii: Robinia hispida si Robinia viscosa. Cele doua specii seamana, dar au totusi trasaturi specifice. Ele sunt specii foarte decorative prin port, flori (roz sau violet), forma si aspectul frunzisului. Acestea sunt asemanarile. Diferentele rezulta din conditiile total diferite de crestere si ingrijire.

Robinia hispida este un arbust care creste pana la 2.5 – 3m inaltime. Este rezistent la ger, dar putin sensibil la ingheturile timpurii. Iubeste lumina si ii place sa fie plantat in soluri usoare, permeabile, chiar nisipoase. In schimb, nu suporta solurile calcaroase si nici seceta prelungita.

Are un ritm de crestere moderat si poate ajunge la venerabila varsta de 100 de ani. Robinia hispida este un arbust melifer, foarte iubit de albine si apicultori deopotriva. Salcamul roz are o coroana larga si rotunda cu lastari brun-roscati, lipsiti de spini. Florile roz, rosii sau purpurii, sunt dispuse in ciorchini de 15 cm. Sunt foarte decorative si placut parfumate. Inflorirea are loc in mai-iunie dar si in august. Pentru ca au o crestere lenta coroanele salcamilor se pot taia in forme rotunde, iar arbustii sunt foarte potriviti pentru aliniamente, ziduri verzi, grupuri dar si ca exemplare solitare.

Robinia viscosa este o specie care ajunge la 12 m inaltime, cu o coroana larga si rotunda, lastari brun-roscati cu perisori lipiciosi si  spini foarte scurti de culoare rosie. Florile sunt grupate in raceme dense, de culoare roz, infloresc in mai-iunie. Pastaile sunt lungi (5-8 cm), globuloase. Salcamul rosu este rezistent la seceta, vegeteaza bine chiar si pe soluri compacte. Inmultirea Robiniei sa face prin seminte semanate primavara. Inainte de semanare semintele se tin in apa calduta 12 ore. Plantarea puietilor se face toamna, dupa caderea frunzelor.

V-am convins sa aduceti in gradinile voastre o pata de culoare roz purpurie?

 Foto: Ruth Hartnup, Gertrud K, Beautifulcataya

Reclame