Lantana este o planta cu rezonante mediteraneene. Majoritatea o cunoasteti pentru ca ati vazut-o prin locurile pe unde ati fost in vacanta de vara (Grecia si Italia). Planta atrage prin florile sale frumos colorate, atat oamenii cat si fluturii care poposesc cu drag pe crengile sale. Culoarea florilor se schimba pe masura ce acestea se maturizeaza, asa incat aceeasi inflorescenta cuprinde flori in mai multe culori. Atunci cand vrem sa o cultivam in Romania, trebuie sa o tratam ca pe plantele de ghiveci care pot sta in curte sau pe terasa atunci cand temperaturile sunt pozitive. Cum se apropie inghetul, trebuie mutata la adapost, pentru ca nu rezista la multe grade pe minus.

Creste sub forma de arbust frumos ramificat (o puteti tunde periodic – ciupiti crenguta de pe care florile s-au trecut – pentru ca raspunde foarte bine la astfel de ingrijiri). Frunzele sunt zimtate pe margini si aspre la atingere. Internodurile sunt mai mari daca planta n-a avut lumina suficienta.

Ce e bine de stiut este ca e genul de planta care tolereaza mai degraba uscaciunea decat excesul de apa. Asa ca nu trebuie udata prea mult. Daca se intampla sa sufere o perioada scurta de sete, se va recupera odata cu prima udare. Poate va pierde cateva frunze de la baza. Daca este supusa frecvent la socuri, e posibil ca frunzisul de la baza sa se ingalbeneasca, insa isi poate recapata aspectul frumos prin tunderi succesive.

Poti modela si dirija crengutele dupa voie dar numai cat sunt verzi. Pe masura ce se lemnifica nu mai sunt asa de “cooperante”. Lantana se inmulteste usor din lastari de aprox. 10-15 cm cu baza semilemnificata, chiar si fara stimulatori de inradacinare. In aceasta perioada vulnerabila, plantele mici au nevoie de umiditate relativa mai mare decat plantele adulte (umiditate in aer). Atat pentru plantele tinere cat si pentru cele adulte se folosesc tipuri de pamant cu capacitate buna de drenare a apei.

Daca tineti ghivecele cu Lantana afara peste vara, trebuie sa aveti grija: atunci cand ploua se acumuleaza apa in exces in ghiveci si trebuie sa o scurgeti. E bine sa nu mai folositi farfuria de la ghiveci, asa incat excesul de apa sa se poata scurge nestingherit, fara interventie. Ghivecele pe care le folositi pentru Lantana nu trebuie sa fie foarte spatioase, pentru ca planta nu are radacini mari, dar e indicat sa aiba stabilitate buna (sa fie grele). Daca o puneti intr-un ghiveci mare, riscul este ca planta sa creasca mult in radacini si in tulpini dar sa nu produca flori, iar asta este o pierdere pentru voi, nu-i asa?

Toamna tarziu cand mutati plantele la adapost e bine sa nu fiti tentati sa le puneti la caldura. Cel mai bine este sa le tineti la temperaturi in jur de 10 grade, dar spatiile sa fie luminoase. Daca nu sunt asa, plantele vor cheli rapid si vor mai avea doar cateva frunze si flori pe varful crengutelor. De asemenea, e bine sa feriti Lantana de musculitele albe, care se cuibaresc cu obraznicie pe dosul frunzelor si cu greu mai scapati plantele de ele. Cel mai adesea atacul este unul masiv. Ocazional e posibil sa mai apara si paianjeni rosii, dar cele mai suparatoare sunt musculitele albe. In sezonul de vegetatie Lantana creste destul de mult asa ca e bine ca peste iarna sa o tineti in regim de semirepaus. Astfel va asigurati ca veti avea o ploaie de flori anul urmator.

Lantana este o planta perena rezistenta si interesanta, pe care e indicat sa o aveti atat ca planta de interior cat si ca planta de tinut afara temporar. Bucurati-va de ea si de valul de fluturi si albine care o vor vizita.

Foto: Virginia Sanderson, Vicki DeLoach

Toshiyuki Imai, likeaduck

Reclame