Seceta si caldura torida de peste vara produce multe necazuri gradinarilor. Lipsa apei ii obliga in unele zone din tara sa ude gradina aproape zilnic. Pe langa consumul de apa, care daca esti la oras se contorizeaza pe factura si-ti goleste partial buzunarul, mai e vorba si de efortul fizic de a uda. Pentru ca nu toata lumea isi permite sistem de irigare. Chiar daca pare o decizie trista, e necesar sa ne adaptam. Dar asta nu inseamna ca gradinile noastre vor arata dezastruos. Haideti sa vedeti la ce ma refer…

Paraiase ordonate

In urma cu cativa ani a fost amenajata pentru o expozitie de specialitate gradina din imagini. E clar ca e facuta pentru zone aride din felul in care e amenajata si din felul in care sunt alese plantele. La aceasta gradina, singura posibila bataie de cap este culoarul in zig-zag prin care curge apa. Acesta se poate face simplu dar va necesita o curatare periodica, fie de amplaseaza un sistem automat de curatare. Fiind vorba doar de un culoar de apa, costurile n-ar fi foarte mari.

Flori nepretentioase

Florile alese pentru aceasta gradina sunt nepretentioase: Achillea, Eryngium, Hemerocallis, Kniphofia. Achillea creste in voie in toate zonele insorite de la noi din tara si n-are nevoie sa-i poarte cineva de grija. Eryngium arata ca un ciuline si are aceleasi pretentii, adica se multumeste cu ce are. Soare sa fie! Dar ce flori spectaculoase produce! Hemerocallisul portocaliu si galben creste prin mai toate gradinile noastre si nu prezinta dificultati de ingrijire. Mai ramane Kniphofia care are o oarecare sensibilitate la ger, dar daca e protejata bine peste iarna, te vei bucura de ea multi ani la rand. Pe langa acestea plantezi cateva tufe de ierburi decorative si… gata gradina.

Locul de odihna

Dupa cum vezi, locul de odihna e comod si plin de culoare. Aceasta rezulta din obiectele decorative folosite: un fotoliu comod, pernute practice, un tablou de gradina interesant.  Sistemul de umbrire e bine sa fie unul mobil, asa incat sa-l folosesti numai cand e nevoie. Daca nu esti atent, cu el poti strica eleganta gradinii. Insa, te vei descurca sigur. Ca doar esti om priceput!

Foto: Rictor Norton & David Allen

Anunțuri