Daca locuiesti la oras atunci se presupune ca ai un spatiu destul de mic pentru gradina. Asta daca nu esti binecuvantat cu vreo vila de toata frumusetea si cu un teren cat pentru o gradina botanica. Dar, in conditii obisnuite, daca vrei sa-ti faci o gradina cu iaz la oras, presupune ceva bataie de cap. Nu inseamna ca daca iti doresti asa ceva din tot sufletul, nu ti se poate implini visul.

Hai sa analizam un pic lucrurile:

  • Nu ocupa tot spatiul pe care il ai cu iazul dorit, pentru ca vei avea nevoie de ceva spatiu de jur imprejur ca sa-l poti intretine si sa plantezi vegetatie de apa si de mal.
  • Vei avea nevoie de alei si de arbusti care sa-ti faca macar umbra partiala in curte, care sa nu fie foarte apropiate de iaz asa incat toamna sa nu devina un cosmar curatarea frunzelor din iaz.
  • Deckingul (pardoselile exterioare de lemn) ocupa si ele un spatiu care trebuie calculat din timp si daca se asociaza cu locul de odihna nu pot fi neglijate.
  • Plante nepretentioase pe care le poti folosi: irisii de balta, irisi variegati, crin de toamna, heuchera, ierburi decorative variegate, etc.
  • Daca vrei ca in iaz sa ai si pesti nu doar plante trebuie sa te gandesti cu atentie la adancimea pe care acesta trebuie sa o aiba asa incat apa sa nu inghete complet peste iarna si sa afecteze mediul de viata al pestilor.
  • Daca vrei sa folosesti nuferi, alege soiuri de zona temperata (sunt mai rari si mai costisitori) si de talie mica sau medie – altfel iti va fi greu sa te descurci cu ei peste iarna.
  • Daca nu ai spatiu suficient pentru plante de mal, poti sa completezi peisajul cu plante interesante puse in ghivece, aproape de iaz.

Ei, ce parere ai? Crezi ca poti sa gestionezi toate lucrurile acestea? Pare un pic descurajanta situatia, dar nu imposibila. Totusi, daca as fi in locul tau as folosi spatiul din dotare altfel, asa incat sa am o gradina superba cu mai putina bataie de cap. La inceput o sa spui ca poti sa depui efortul necesar, dar pe masura ce vor trece anii vei avea mai putina energie de consumat cu iazul si gradina de apa.

Asa ca gandeste-te exact la cum o sa fie si cand vei avea mai putin timp disponibil si poate ceva mai putini bani decat acum.

Foto: Mike Pearson

Anunțuri