Daca locuiesti pe litoral si vrei ca peste vara sa ai o gradina frumoasa, s-ar putea sa te confrunti cu ceva provocari. Inainte de toate e vorba de soarele care arde puternic si iti paleste orice floare mai gratioasa pe care ti-o doresti. Suprafata cu umbra din gradina este la mare pret, pentru ca acolo stai tu – nu mai ai cum sa pui acolo si florile. Apoi solul oarecum nisipos si sarac in minerale iti da de furca – doar n-o sa transporti pamant de padure (care padure?) pentru toata suprafata gradinii. Ti-ar placea, dar nu-ti permiti costurile aferente. Asa ca stai si te gandesti ce ai putea face ca sa te bucuri, totusi, de vara, flori si frumusete...

Plante nepretentioase si o idee originala

Nu e chiar asa de greu precum pare, dar trebuie sa faci un exercitiu de adaptare – sa pornesti in amenajarea gradinii de la ceva ce ai deja si in jurul acelor elemente sa construiesti ceva deosebit. Pentru asta priveste la imaginea de mai sus: o barca veche, o plasa de pescuit, funii, pietris, flori endemice si cateva ghivece in care plantezi flori care iubesc soarele. Poate ca nu ai toate aceste elemente, dar poti sa improvizezi. Nici macar nu e nevoie sa ai o barca intreaga, trebuie sa creezi impresia uneia. Daca esti priceput(a) chiar poti face tu din cateva bucati de lemn ceva asemanator unei barci foarte simple.

De stiut cand alegi plantele

Poti sa plantezi in gradina Verbene, Kniphofia, levantica  – plante care cresc de minune in soare puternic. Iar pentru ghivece poti sa folosesti soiuri de muscate. E bine sa fac si cateva mentiuni: begoniile suporta soarele numai in conditiile in care temperatura nu e foarte ridicata si exista umiditate in aer – deci nu ti le recomand pentru ghivece, chiar daca ele apar in ilustratia de mai sus. De asemenea, plantele curgatoare decorative prin frunzis, in majoritate, sunt plante de umbra. Dar sigur poti gasi soiuri rezistente de iedera sau alte plante care cresc in zona ta fara probleme. Dupa cum vezi directionarea este catre plantele endemice, adica cele care cresc in zona ta in mod natural sau catre cele de zona mediteraneana care suporta conditii similare.

Daca ai un context al gradinii frumos conceput, vei avea frumusete nu doar vara ci si toamna. Este o amenajare destul de flexibila si de putin pretentioasa. Chichita consta in felul in care tu iti vei alege plantele.  

Foto: Manuel, Mark A Coleman, Lisa Cox

Reclame