Pentru gradinile insorite de la noi din tara Rudbeckia este o planta care se potriveste ca o manusa. Este o floare usor de ingrijit, usor de inmultit si care nu se supara cand uitati sa o udati. Rudbeckiile sunt plante erbacee si familia lor numara peste 25 de specii. Sunt Rudbeckii perene, anuale si bienale.

Florile de un galben-portocaliu cu mijlocul aproape negru seamana foarte bine cu Floarea Soarelui. Frunzele sunt lunguiete, cu perisori aspri si usor crestate pe margini. Puteti intalni Rudbeckii cu flori de culoarea bronzului roscat sau de culoarea mahonului iar petalele sunt dispuse pe un rand sau pe mai multe. Ele se pot afla in varful unor tulpini verticale, precum florile pentru buchete sau pe tulpini ramificate – asa cum arata un mic arbust inflorit.

Rudbeckia este o planta impunatoare ce umple de culoare si caldura gradinile noastre de vara pana toamna tarziu, cu conditia sa o plantati in locuri foarte insorite.

Ingrijirea plantei este foarte usoara. Trebuie doar sa tineti cont ca nu suporta solurile umede si apa baltita la radacina, asadar puteti sa o plantati intr-un loc insorit si uscat. Totusi, tufele nou plantate trebuie udate regulat pana in momentul in care sunteti siguri ca planta nu mai are nevoie de ajutorul dumneavoastra. Nici de fertilizarea solului nu este neaparata nevoie, dar toamna puteti sa adaugati mranita sau compost la radacini.

Rudbeckiile batrane, foarte dezvoltate, pot fi inmultite toamna prin separarea tufelor.  Aceasta este metoda de inmultire vegetativa cea mai des intalnita. Despartirea tufei poate avea loc si primavara devreme, dar este de preferat toamna, pentru ca anul urmator plantele astfel obtinute vor porni viguros in vegetatie.

Inmultirea prin seminte la plantele anuale se face incepand din luna martie, cu semanarea semintelor in rasadnite calde. Repicarea se face in ghivece mici si la final urmeaza plantarea la locul definitiv, la inceputul verii. Noile plante trebuie udate periodic si ciupite la varfuri asa incat sa se ramifice frumos.

Rudbeckia se poate autoinsamanta, daca toamna nu indepartati plantele uscate. Sub greutatea pasarilor care cauta hrana, semintele vor cadea la pamant si primavara vor rasari plantute noi. Rudbeckiile sunt apreciate tocmai pentru faptul ca se prind repede si se acomodeaza usor intr-un spatiu nou.

Cele mai des intalnite specii de Rudbeckia sunt:

  • Rudbeckia fulgida este una dintre cele mai populare specii. Aceasta planta are o perioada lunga de inflorire si este rezistenta la seceta.
  • Rudbeckia hirta este recomandata pentru diversitatea florilor sale. Acestea sunt duble sau semiduble, in nuante de oranj, bronz, rosu, galben sau mahon. Planta se autoinsamanteaza.

Se poate folosi in aranjamente florale, atat ca flori taiate cat si in coronite, alaturi de alte flori rustice.

Rudbeckia este o floare atractiva si poate face fata multor exigente in privinta designului gradinii. O puteti asocia cu plante care au flori in culori complementare sau contrastante (albastru, rosu). Usurinta in ingrijire, diversitatea ei si rezistenta la seceta – iata trei motive pentru care va recomand sa o aduceti in gradina voastra.

Foto: Carl Lewis, Dwight Sipler, Ali Eminov

Reclame