Albizia julibrissin sau arborele de matase, cum ne place noua gradinarilor sa-l numim, este un arbore cu frunze cazatoare care la maturitate poate atinge o inaltime de pana la 12 m. Frunzele sale verzi, usor lucioase, au aspect de feriga si sunt dispuse in perechi pe ramurele scurte formand o coroana stufoasa, numai buna sa ofere umbra placuta peste vara. Florile de culoare roz sau albe sunt aranjate in buchete mici si au un aspect matasos. Atrag albinele, fluturii si pasarile. Fructele sunt in forma de pastai plate si toamna cand se coc au o culoare roscat-maronie. Semintele ovale au o putere de germinare foarte mare (pana la 5 ani).

Daca va doriti un arbore de matase in gardina trebuie sa stiti cateva lucruri despre el. In general creste foarte repede dar are o viata scurta, lemnul sau este destul de fragil si subtire. Sensibil la inghet (chiar si matur) ne putem astepta in fiecare primavara sa nu mai inmugureasca. Partea buna este ca lastareste puternic de la radacina, partea rea este ca trebuie sa o luam de la capat cu crescutul, insa in conditii prielnice lastarii de 1 an pot atinge inaltimi de 2-3 m pana toamna.

Pentru ca este un arbore care are capacitatea de a fixa azotul din aer, solul unde doriti sa-l plantati nu e nevoie sa fie foarte fertil. Trebuie doar sa fie bine drenat si usor acid. Primavara puteti sa-i administrati un ingrasamant cu pH acid, precum si o solutie bogata in fosfor, care vor determina radacinile sa se dezvolte pe verticala si astfel vor beneficia de umiditatea si mineralele din sol.

Altfel radacinile vor  tinde (genetic) sa se intinda pe orizontala, iar in acest fel arborele va fi expus la o deshidratare puternica in perioadele de seceta si dezradacinare in conditii de vant puternic. Odata ajuns la maturitate Albizia poate inflori in fiecare an in perioada de vara. Pentru o inflorire abundenta are nevoie de spatii insorite si temperaturi ridicate. Florile vor aparea pe lastari anuali, grupate ca niste mici pampoane roz.

Lipsa infloririi la arborii maturi poate fi determinata de o amplasare a arborelui intr-o zona puternic umbrita care poate impiedica fotosinteza. In aceste conditii ideal ar fi sa evitati plantarea lor langa alti copaci sau cladiri inalte. Fara energia soloara arborele nu  are puterea de a forma flori. Cu o expozitie buna si umiditate constanta poate inflori inca o data toamna.

Daca nu aveti gradina unde sa plantati un Arbore de matase, puteti opta pentru plantarea lui in ghivece mari, dar in acest caz cresterea lui este limitata. Asezati-l intr-o zona insorita si fixati-l de un spalier, pentru a-l proteja de vantul puternic. In plus, fata de gradina trebuie sa tineti cont ca apa dura poate alcaliniza solul. De interes decorativ sunt soiurile Albizia Chocolate Fountain sau Summer Chocolate care au frunzele grena inchis  lucioase.

Inmultirea Albiziei este foarte simpla: prin butasi (vara) sau prin seminte (primavara). Pentru ca au coaja foarte tare semintele se pun 24 h in apa calduta  dupa care se face insamantarea. Noile plantute ies dupa o luna. E important ca acestea sa fie udate din belsug pentru a impiedica tendinta de dezvoltare superficiale a radacinilor. Taierile de formare si intretinere se fac iarna sau primavara devreme. Dar pentru ca are o crestere rapida o singura tundere pe an s-ar putea sa nu fie suficienta. In habitatul lor natural (Iran) acesti arbori cresc deseori in grupuri, cu tulpini multe si dese.

Pentru iubitorii de bonsai (ca mine) arborele de matase este potrivit numai pentru forme de dimensiuni  mari, netraditionale, pentru ca frunzele sunt compuse si mari. Paduri de Albizia nu putem sa plantam, dar eu zic ca merita ca avem in gradinile si pe terasele noastre macar un arbore de matase.

 

Foto: Wendy Cutler, Raneko 

Ingrid Richter, Fidber

Reclame