Catalpa (Catalpa bignonioides) este un arbore cu frunze mari in forma de inima, foarte decorativ in mai multe anotimpuri. Frunzele sale mari formeaza o umbrela naturala de primavara si pana toamna. Florile alb-galbui in forma de trompeta apar de la sfarsitul lunii mai la unele soiuri si tin pana in luna iulie. Seminte se gasesc in pastai cilindrice care pot sa ajunga si la 40 cm lungime. Ele atarna ca un ciorchine decorativ mult timp dupa ce au cazut si ultimele frunze. Este un arbore care se preteaza foarte bine in gradinile urbane, suporta cu gratie noxele si poluarea, plus ca tine tantarii la distanta.

Catalpa se intretine relativ usor, dar are totusi cateva cerinte. Daca ele nu sunt implinite, arborele nu se poate dezvolta armonios. Nu suporta seceta prelungita si nici solul prea uscat. Prefera solurile fertile, afanate, umede. Este sensibil la ingheturile timpurii care ii afecteaza ramurile care nu au apucat sa se maturizeze si la ingheturile tarzii de primavara care ii pot afecta mugurii. Frunzele se coloreaza toamna in galben-auriu, dar la prima bruma cad toate. Trebuie stranse cu grija pentru ca daca sunt strivite emana un miros neplacut.

Trebuie plantat in locuri ferite de vanturi puternice pentru ca ii pot distruge coroana. Este un arbore care la maturitate poate atinge 15 m in inaltime (in 20 ani) si tot pe atat ajunge si latimea coroanei. In atare conditii trebuie ales cu grija locul unde doriti sa-l plantati: prefera lumina directa a soarelui dar se dezvolta si la umbra usoara a altor copaci sau a unor cladiri.

Sunt si specii (din cele 11) cu talie mai joasa care se potrivesc perfect pentru plantare in gradinile mici sau ca aliniamente in parcuri. De interes decorativ sunt: Catalpa bignonioides „Aurea” cu frunze mari catifelete, de culoare galbena; Catalpa fargesii cu flori rosii-roz (un arbust mai rar);  Catalpa bignonioides „Purpurea” cu frunze rosii; Catalpa bungei cu frunze fara perisori; Catalpa nana este un arbore de talie mica care ajunge doar la 4-5 m inaltime.

De obicei in pepiniere sunt vanduti arbori  de Catalpa cu o coroana sferica formata deja, dar daca va hotarati si cumparati puieti mai mici trebuie sa stiti ca arborele suporta bine taierile de formare sau daca doriti sa-i controlati inaltimea puteti face acest lucru primavara inainte de inmugurire.

Inmultirea Catalpei este una foarte simpla, de obicei cea mai usoara este cea prin insamantare, prin butasi (vara) sau prin butasi de radacini (iarna). Semintele se stratifica din toamna – pentru a rasari au nevoie de o perioada de frig. Daca ati cules seminte toamna si vreti sa le semanati in minisere in casa, trebuie sa le tineti o perioada de pana la 3 saptamani in frigider la o temperatura de -4 grade, dupa care le semanati normal. De obicei cam in 3 saptamani isi fac aparitia primele plantute.

Semintele sunt mature atunci cand fructele se coloreaza in cafeniu inchis. La maturitate fructele se desfac singure si unele seminte cad pe sol si rasar sub forma puieti. Daca aveti rabdare si spatiu suficient, puteti planta un arbore de Catalpa pe care sa-l lasati sa se dezvolte fara a interveni in cresterea lui. Se spune ca la varste mai inaintate incep sa faca ramuri descendente care intra in pamant, fac radacini si creeaza alti copaci, rezultand o padurice de Catalpe.

Ce spuneti? V-am convins sa plantati (macar) o Catalpa in gradina?
Foto: Dietmut Teijgeman-Hansen
Viviane Lamarlère, Robin Ottawa
Reclame