Anul acesta, in amintirea bunicii mele de la care am retetele de dulceata si sirop, am plantat un trandafir de Damasc. Trandafirul de dulceata este o planta cu flori roz, parfumate, care inveselesc gradina. Din petalele trandafirului proaspat culese si frecate cu sare de lamaie se fac dulceturi si siropuri de casa fara egal. Trandafirul se dezvolta usor in gradinile insorite, este foarte productiv si estetic.

Toamna se taie o coarda cu 3-4 noduri si se ingroapa trei sferturi in pamant. In primavara daca apar frunzulite inseamna ca s-a prins. La plantarea lui este important ca solul sa fie pregatit. Inainte cu o zi sau doua, se sapa o groapa in care se toarna o galeata de apa. Apoi se amesteca pamantul cu nisip pentru afanare, iar pentru fertilizare se pun frunze tocate si ingrasamant natural. Pentru drenaj se poate pune si putin pietris pe fundul gropii. Trandafirul se aseaza intr-o groapa de doua ori mai adanca decat dimensiunea radacinii sale.

Pamantul din gradina mea este argilos deci trandafirii se simt ca la ei acasa. Trandafirul de dulceata trebuie udat des, nu trebuie ca pamantul sa fie uscat. Vara cand este foarte cald se uda zilnic. Nu uitati sa-l protejati pentru iarna: se taie si se inveleste toamna tarziu. Daca vreti sa va cumparati astfel de trandafiri, comandati-i la Famous Roses.

Foto: Emilian Robert Vicol

Anunțuri