In flora spontana a tarii noastre cresc cel putin cinci specii de bujori: Paeonia peregrina Mill. var. romanica, Paeonia tenuifolia, Paeonia triternata Pall., Paeonia mascula Mill. si Paeonia officinalis. Toate au un mare potential ornamental si de cercetare. Tocmai de aceea s-au instituit diferite rezervatii naturale, locuri unde aceste plante sa se dezvolte in toata splendoarea lor.

Unde pot fi vazuti?
Bujori salbatici gasim in Rezervatia Naturala de la Enisala (jud. Tulcea) in a carui perimetru intra si Padurea Babadag. Bujorul de stepa creste pe arealuri restranse, fiind considerata o specie rara. Rezervatia Naturala de la Zau de Campie este unicul loc din interiorul Arcului Carpatic unde creste aceasta floare. Bujorii de stepa se gasesc si in judetul Constanta (Techirghiol, Mutfatlar), in judetul Vaslui (Colinele Elanului), in judetul Tulcea (Macin) si in judetul Mehedinti (Turnul Severin). Bujorii de stepa sunt plante mai deosebite, de un rosu stralucitor, cu frunzele matasoase – niste aparitii cu adevarat spectaculoase. Bujorul de padure creste in Parcul Natural Comana din judetul Giurgiu, in judetul Olt la Stoicanesti si in judetul Galati (Targul Bujor).

Bujorii in traditia romaneasca
Bujorul este floarea cea mai reprezentativa pentru poporul roman. In traditia noastra bujorul este frate cu dorul, simbol al dragostei si al sacrificiului. Este floarea eroilor cazuti la datorie pentru ca simbolizeaza devotamentul si eleganta. Se fac demersuri ca Bujorul sa devina Floarea Nationala a Romaniei. Motivele sunt de la sine intelese daca ne uitam adanc in traditiile noastre populare: il gasim tesut pe covoare, il gasim cusut pe costume populare, pictat pe icoanele din biserici si nu in ultimul rand cantat in cantece populare.

Aceste randuri reprezinta o pledoarie pentru frumos, pentru cunoasterea bogatiilor naturale ale tarii noaste si, nu in ultimul rand, pentru pastrarea si ocrotirea lor.

Foto: David King

Anunțuri