Gradina nu inseamna doar plante. Gradina este apa, pamant, lemn, piatra, lumini, umbre, parfum, gust, poezie…

Putem amenaja o gradina deosebita pornind de la acest concept. Si n-ar fi doar una conceptuala ci si una practica. Atunci cand amenajam gradina nu trebuie sa ne intrebam doar ce plante ne-ar placea, ci si cum ar trebui sa o amenajam in asa fel incat sa-si gaseasca locul in ea toate elementele naturii. Sa obtinem astfel o gradina armonioasa la care toti cunoscutii sa priveasca admirativ. 

Gradina trebuie amenajata cu inima, dar nu tot ce ne place se va regasi in ea, la final. Trebuie sa intelegem si ca plantele au nevoi, simpatii si antipatii. Da, suna neobisnuit, nu-i asa? Fie ca e vorba de o gradina urbana de dimensiuni mici sau de o gradina intr-un spatiu generos, ai la dispozitie o gama foarte variata de plante si accesorii astfel incat sa iti poti amenaja o gradina de vis.

Gradina moderna mixta

Astazi vom vorbi despre gradina moderna in care isi gasesc locul plante cu flori  colorate dar si plante cu frunze gri sau chiar rosii. Gasim piatra si lemn, apa si ierburi decorative ale caror spice diafane se impletesc cu florile albe ale crinilor Agapanthus.

La noi in tara crinii de acest fel nu rezista iarna in gradina, dar putem sa-i inlocuim usor cu crini de o zi (Hemerocallis) de culoare alba. Intr-o gradina unde soarele ajunge mai greu putem amenaja borduri in care sa plantam crini de toamna (Hosta). Acum paleta de culori, forme si inaltimi este foarte larga pentru ca sunt disponibili nenumarati hibrizi de Hosta. Langa o banca de piatra merg plantati crinii de toamna cu frunze de un gri metalizat sau cele bicolore. Se asociaza cu ierburi decorative si ferigi (Athyrium filix).

Soare, soare si culoare

Daca va doriti o banca din lemn amplasata intr-un loc mai insorit, florile colorate ale Digitalisului v-ar tine o companie placuta. Inaltimea inflorescentelor multicolore sparge plafonul tufelor mai pitice si gradina capata verticalitate. La fel de gratioase si colorate sunt si florile Lupinului – o tufa perena cu frunze la fel de decorative ca si inflorescentele sale. Singura sa pretentie este ca nu suporta calcarul. Asadar trebuie sa-i gasesti un amplasamente potrivit. In gradinile unde soarele bate toata ziua ai putea opta pentru ierburi decorative: frumoasa si gratioasa Stipa tenuissima “Pony Tails”, roscata Carex testacea sau Salvia de stepa cu flori mov – plante care nu se vor supara daca nu ai timp sa le uzi.

Solutii ingenioase

E posibil sa intampini si dificultati in amenajarea gradinii: un zid care strica armonia, un gard care nu-ti ofera intimitatea pe care o doresti. Frumos ar fi ca ele sa fie imbracate in plante. Dar daca nu mai ai rabdare sa creasca iedera sau alte cataratoare de efect, alternativa ar fi sa folosesti panouri din lemn, pictate in ton cu culorile dominate ale gradinii sau poate chiar in culori contrastante. In gradinile mari unde totul se gandeste la o scara mai mare, poti construi un iaz cu pietre si plante de talie mica.  

Ce parere ai? Ai gasit ceva surse de inspiratie pentru gradina ta in aceasta pagina?

Foto: Karen Roe

Reclame