Bujorul este o floare spectaculoasa care satisface gusturile multor indragostiti de frumos. Impozanta, colorata, frumos parfumata – este si usor de cultivat!

Este o planta longeviva dar are dezvoltare lenta. Daca va doriti bujori in gradina, trebuie sa alocati tufei acel loc pentru cateva zeci de ani (20-30). Are nevoie ca amplasamentul sa fie insorit (6-8 ore de soare pe zi) si sa nu stagneze apa la radacini.

Plantarea radacinilor de bujori

In general Bujorul se planteaza toamna (in septembrie) in asa fel incat mugurii sa se poata acomoda in noul spatiu si sa formeze flori pentru anul urmator.

Dupa ce ati gasit locul potrivit de plantare, sapati o groapa nu prea adanca ( 6-8 cm) plantati tufa si udati foarte bine. Apoi acoperiti cu pamant. In verile si toamnele secetoase mai udati din cand in cand planta. Peste iarna nu necesita protectie, pentru ca este rezistenta la clima din tara noastra.

Daca sunteti nevoiti sa plantati radacinile de Bujor primavara trebuie sa fiti rabdatori cu ele fiindca plantarile de primavara le deranjeaza ritmul de crestere. Fie aveti rabdare pana cand acest ritm se regleaza, fie pacaliti planta cu o mutare in alt loc in luna august. Odata cu acomodarea in noul loc incep sa se formeze si mugurii florali.

Ingrijiri pe durata de vegetatie

Primavara dupa ce indepartati tulpinile uscate, afanati putin pamantul din jurul tufei. Nu se supara daca il imbunatatiti cu compost. Puteti sa le amenajati din timp suporti pentru sustinerea lastarilor cu boboci. Pe masura ce acestia cresc se ingreuneaza si se culca la pamant – mai ales cand bate vantul si vine ploaia.

Dupa ce splendoarea florala a luat sfarsit nu trebuie sa taiati tulpinile: peste vara plantele se vor hrani cu ajutorul lor. Adica vor capta lumina de la soare si minerale din sol si vor creste mult. In anul urmator va putea astfel sa produca mai multe flori. Florile ofilite se taie de pe crengi pana la prima pereche de frunze. Tufa ramane verde toata vara iar spre toamna unele soiuri isi coloreaza frunzele in culori ruginii.

Acum 30 de ani am adus in gradina mamei prima tufa de bujor. Fiind copil am plantat-o unde m-a lasat ea, fara sa stiu nimic despre cum se ingrijeste.Prima informatie care mi-a parvenit a fost ca tufele de bujor ajung la maturitate dupa 25 de ani. Am zis „ooo, e posibil asa ceva”? Timpul si tufa mea mi-au dat raspunsul: e posibil! Va doresc spor la gradinarit.

Text: Daniela Rusu

Foto: Steve Cornelius, John Morton, Liz West

Anunțuri