Irisul este o planta perena, nepretentioasa care are rizomi sau bulbi in pamant, in functie de soi. Cei cu bulbi cresc mai drepti, in grupuri compacte, au frunzele subtiri si florile mai mici – mie imi par niste fluturi multicolori popositi pe tufe la odihna.

In gradinile noastre nu ar trebui sa lipseasca cateva tufe de irisi: incepand de primavara devreme cand infloresc irisii pitici (cei mai mici nu depasesc 10 cm in inaltime si infloresc in martie), pana toamna tarziu cand infloresc speciile remontante, irisii reprezinta un motiv de incantare cromatica.

In locurile din gradina in care plantele mai pretentioase nu prea isi gasesc locul (in bataia soarelui, mai greu de udat, locuri pe care uneori le pierdem din vedere), irisii sunt minunati – mai ales daca sunt plantati sub forma de insulite. Sunt soiuri inalte de 70 cm, soiuri de talie mijlocie 40-50 cm, dar si soiuri pitice de numai 10 cm. In concluzie, crearea unei insulite nu v-ar da asa mare bataie de cap. Perioada de inflorire este indelungata iar frunzele lor raman verzi pana la primul inghet.

Ingrijirea lor nu ar trebui sa va ingrijoreze: fiind plante tolerante (mai ales la seceta) va vor ierta momentele cand nu le dati atentie. In verile ploioase trebuie indepartate frunzele moarte si scurtate celelalte, pentru a impiedica instalarea mucegaiului, (boala ce duce la putrezirea rizomilor). In verile prea secetoase se uda din cand in cand, pentru ca au radacinile (rizomi, bulbi) la suprafata si se pot deshidrata usor.

Inmultirea irisilor este foarte usoara: pe masura ce tufa ajunge la maturitate, tinde sa creasca spre exterior, lasand mijlocul tufei gol. De aceea la 2-3 ani, dupa ce trece perioada de inflorire si repaus (in luna august) despartiti tufa si replantati rizomii obtinuti, nu prea adanc. De obicei, luna august este o luna mai secetoasa, deci udati tufele proaspat plantate abundent. Repetati operatiunea de cate ori este necesar.

Tufele care va raman le puteti darui prietenilor sau le puteti planta la marginea gardinii. Nu toate soiurile se inmultesc la fel de repede. In cazul celor mai pretentioase (hibrizi noi, multicolori, variegati, etc.), trec destui ani pana sa ajungi sa divizezi tufa.

Am adus in gradina si irisi salbatici, care de obicei infloresc roz cu albastru sau galben cu albastru. Sunt plante mai scunde si cu flori mai mici. Daca aveti lacuri sau ape curgatoare pe langa gradina nu ar strica sa plantati si sa inmultiti si irisii de balta: galbenul lor stralucitor sigur o sa va cucereasca inima.

Curcubeele colorate ale florilor de irisi sunt tot mai indragite de gradinari. Va sfatuiesc sa le dati o sansa irisilor si sigur vor face fata in orice gradina sofisticata. Va vor rasplati cu flori mari, colorate si chiar placut parfumate.

De irisi ma leaga o amintire tare frumoasa: un joculet pe care noi fetele il numeam „Stop”. Il jucam primavara si trebuia sa avem mereu asupra noastra o frunzulita de iris. Cand ne intalneam si spuneam cuvantul cheie trebuia sa scoatem repede din buzunar frunzulita. Cred ca jocul s-a pastrat peste ani pentru ca am zarit in buzunarele fetelor bucatele de frunze de iris… 🙂
Text: Daniela Rusu
Foto: Cheryl Kohan, Glenn Kraeck
Katie Schenk, Mary Anne Thygesen, Matthew H
Anunțuri