Liliacul este un arbust des intalnit in gradinile noastre din cauza faptului ca este nepretentios si produce primavara flori frumoase si parfumate. Mai mare dragul sa-l privesti si sa-l mirosi. Daca nu ai unul in gradina ta, iata ce e bine sa stii despre el.

Se prinde destul de greu (in functie de soi) din cauza radacinilor solide care adera mai greu la pamantul din groapa de plantare. Trebuie supravegheat si udat de fiecare data cand e nevoie pentru ca altfel exista riscul sa se deshidrateze. Dupa ce vezi ca e vesel si incepe sa creasca, trebuie sa ai rabdare cu el: n-o sa infloreasca din primul an. Daca vrei sa-l vezi inflorit abundent an de an presupune sa-i gasesti un loc foarte insorit in gradina. Daca are toata ziua soare e minunat: va produce multe flori. Daca amplasamentul este partial umbrit va produce mai putine flori, dar parfumul lor va fi unul deosebit de intens. Unele soiuri au tulpini puternic lemnificate motiv pentru care iti recomand sa nu le tai ca sa le pui in vaza. Se vor vesteji destul de repede. Daca vrei sa ai liliac pentru flori taiate alege-ti un soi care nu are lastari sau crengi puternic lemnificate. Sunt multe soiuri de liliac pe piata, insa cele mai spectaculoase sunt si ceva mai scumpe. La mare cautare e liliacul galben, cel cu flori duble sau cu bordura decorativa. Poti sa ai un liliac deosebit si prin schimburi cu alti pasionati.

Revenind la ingrijirile pe care trebuie sa i le acorzi arbustului, mentionez udarea si tunderea. Udarea se aplica in perioada de inradacinare sau atunci cand se traverseaza o perioada secetoasa. Pentru binele plantelor tale instaleaza un sistem de udare in gradina, pentru ca asfel vei scapa de multe batai de cap. Tunderile la liliac se pot face toamna sau primavara devreme, inainte sa se formeze mugurii. Tunderile au ca scop corectarea portului. Se indeparteaza crengutele rupte, strambe sau uscate precum si lastarii gurmanzi. Acestia au un port vertical si cel mai adesea cresc de la baza arbustului. Tocmai din cauza acestei lastariri destul de puternice devine uneori dificil sa ai un liliac ordonat in gradina. Il poti tunde sub forma de tufa ramificata de la baza sau sub forma de arbust cu tulpina ceva mai inalta. Cu cat este tuns cu mai multa grija, cu atat obtii mai multe flori. Si pe langa aspectul arbustului, iti doresti sa ai multe flori, nu-i asa?  

Daca din momentul plantarii stii ca ai un soi care lastareste puternic, ti-as recomanda sa-l plantezi intr-un recipient fara fund. Asa radacinile sunt obligate sa creasca in adancime si vei scapa de lastarii acestia suparatori. E bine sa ai grija cand faci planul gradinii: nu vei putea planta alte flori sau arbusti foarte aproape de liliac. Din acest motiv e bine sa-i gasesti un loc langa garduri sau ziduri puternic insorite. Cat e mic arbustul, mai ales daca vrei sa-l faci sa creasca pe tulpina inalta, e bine sa-l sprijini cu un tutore.

Spor la gradinarit! Iti doresc sa te bucuri de florile liliacului tau.

Foto: Ryan Somma,  F. D. Richards

Anunțuri