Mahonia este un arbust interesant dar destul de rar in Romania. Il intalnesti mai degraba in gradini botanice si parcuri publice decat in gradini particulare. De ce, n-as putea sa-ti spun. Poate pentru ca nu prea se gaseste nici in comert. Insa, daca ai o gradina umbrita sau partial umbrita cu pamant reaven inseamna ca ai deja conditiile necesare pentru ca un astfel de arbust sa se dezvolte frumos.

Mai mult, suporta poluarea cu fum care se intalneste adesea in orase si tolereaza uscaciunea ceva mai bine decat excesul de umezeala. Iernile geroase nu-i produc probleme semnificative, doar ca frunzisul care este atat de frumos cand este prins de ger va cadea si cu ocazia asta te va lipsi de culoare in gradina de iarna. Infloreste primavara devreme: produce ciorchini de flori galbene, adesea parfumate.

Dupa inflorire arbustul se tunde, pentru a capata un aspect mai elegant si mai ramificat. Insa, daca florile au fost polenizate, e interesant sa amani tunderile corectoare asa incat sa vezi ciorchinii cu fruncte lunguiete de un albastru inchis. Arata ca niste struguri mai mici si sunt comestibili. Insa, nu este recomandat sa consumi cantitati mari de fructe de Mahonia pentru ca produc scaderea ritmului cardiac si stare de rau.

Arbustul produce frunze foarte interesate, cu aspect pielos si margini dintate. Toamna frunzele devin roscate si raman decorative multa vreme atunci cand alte plante se odihnesc sub stratul de zapada. Frunzele cad si fructele se scutura doar in cazul unor socuri termice. Se inrudeste cu un alt arbust frumos si rezistent din gradinile noastre: Berberisul. Asa-i ca ar face un duet deosebit si in gradina ta?

Foto: Jacki Dee, Peganum

Robert Lyle Bolton, Amanda Slater

Rob Murota

Anunțuri