Dicentra este o planta de primavara, pentru zone umbrite. Este delicata din mai multe puncte de vedere: tulpinile subtiri si arcuite par usor de frant dar adevarata batalie a posesorilor de astfel de plante se duce vara, cand Dicentra sufera intens din cauza caldurii excesive. Este genul de planta care se dezvolta bine in pamant gras si reavan. Insa, excesul de umezeala produce pete nesanatoase pe frunzis. Asa ca trebuie pastrat un echilibru fin al umiditatii din sol.

Din cauza tulpinilor arcuite care ii pun in valoare florile ca niste lacrimi de culoare roz sau alb, planta in sine ocupa destul de mult loc in gradina, atat pe verticala cat si pe orizontala. Spun asta, ca sa-i gasesti de la inceput un loc potrivit si sa nu fie nevoie sa o muti in alt loc in numai cateva luni.

E bine sa-ti cumperi Dicentra la ghiveci, pentru ca asa te poti bucura de ea intr-un timp mai scurt. Dar poti obtine plante din seminte, lastari inradacinati sau prin separarea tufei, dupa cativa ani de vegetatie. Daca vrei sa culegi seminte, inseamna sa nu tai tijele dupa ce florile s-au trecut ci sa le lasi sa se maturizeze. De asemenea, daca vrei ca plantele de Dicentra sa se dezvolte corespunzator si stii ca verile sunt toride si secetoase in zona ta, va trebui sa le uzi de cate ori va fi necesar.

Se asociaza foarte frumos cu ferigile de gradina si cu crinul de toamna – mai ales cu cel care are frunzisul variegat. Pentru a indeparta riscul mucegaiurilor si petelor negre de pe frunze (care afecteaza sanatatea plantelor, nu reprezinta doar un disconfort estetic), e bine sa indepartezi frunzele bazale. Planta produce frunze palmate si mai sus pe tulpini, asa ca nu e nicio pierdere.

Foto: Liz West, Puno 3000

Anunțuri