Lalelele multiflorale sunt adevarate splendori in gradini si in parcuri, dar minunea aceasta poate dura doar o primavara, desi bulbii sunt pereni. Ca sa poata sustine abundenta florala au nevoie de o perioada de recuperare si de una de odihna. Ce vrea sa insemne fiecare?

In perioada de vegetatie, atunci cand laleaua creste si infloreste, consuma destul de mult din rezervele de minerale depozitate in bulb. Dupa ce inflorirea s-a incheiat, bulbul este practic epuizat. Nu mai poate sustine o noua inflorire nici dupa 1 an. Din acest motiv se taie tija cu flori scuturate dar nu se taie si frunzele. Frunzele continua sa creasca, lucru care pastreaza bulbul la treaba pentru a acumula noi minerale: isi reface stocul pentru un nou sezon. Se administreaza si ingrasamant impreuna cu apa folosita la udare. Acest proces de recuperare dureaza aproximativ 1-2 luni.

Intre timp se instaleaza vara, cu uscaciune si temperaturi ridicate. Daca bulbii sunt lasati in pamant, caldura ii va suprasolicita (sunt plantati relativ la suprafata si seceta ii deshidrateaza). Pentru siguranta, trebuie scosi, depozitati in ladite cu nisip umed si pastrati pana toamna, prin octombrie, in beciuri racoroase sau in alte spatii cu temperaturi mai scazute. Cand incepe sezonul de plantari de toamna in gradina, se planteaza si acesti bulbi: plini de minerale, hidratati si protejati – gata sa produca din nou un val de flori.

In lipsa acestui tratament, lalelele multiflorale nu mai produc decat cel mult o floare pe tija in sezonul urmator. Evitati sa fiti dezamagiti.  

Foto: Deb Watson

Reclame