Toamna a intrat de ceva vreme in drepturile sale. Frunzele ruginii au invadat copacii de tot felul si… aleile, gradinile, acoperisurile gospodariilor. Cea mai suparatoare (ca sa zic asa!) activitate de toamna este stransul frunzelor. Maturi la ele o zi inteaga si cand esti gata… pufff! vantul te face sa o iei de la capat. Si mai distractiv este cand ploua si tu te chinui sa maturi frunzele: macar aleile sa fie curate.

Daca imi dai voie, eu am o nelamurire: de ce trebuie sa maturi toate frunzele din gospodarie in fiecare zi? Matura aleile ca sa ai senzatia de curat si ingrijit, dar nu strange toate frunzele de peste tot, pentru ca ele au rostul lor. Acus vine gerul si plantelor tale le va prinde bine o plapuma calda de frunze uscate. Ele iti vor proteja bulbii, tufele, arbustii mai mici si mai sensibili. Tot ele vor capata aspect de basm dupa primele brume si geruri.

Daca ai intr-adevar prea multe frunze, strange-le pe cele de pe alei si cararui si pune-le in compostor. Daca n-ai, poti sa-ti improvizezi unul. Nu e fizica atomica sa poti spune ca nu te descurci. Si vei putea strange acolo orice rest vegetal sanatos. Se ard numai resturile bolnave si crengile care s-ar descompune intr-un timp prea indelungat.

Si nu uita: unele frunze sunt atat de frumoase incat le poti culege si folosi pentru a obtine ghirlande decorative. Apoi asezi ghirlandele la intrarea in curte, in casa, in chioscul din gradina, etc. Foloseste-le cu incredere si peste tufele inca inflorite si peste florile la ghiveci care sunt inca afara. Daca dupa o vreme se strica frunzele, poti culege altele. Sau poti folosi crengute mici contorsionate, cu ciorchini de fructe, crengi de brad si conuri.

Nimic nu se risipeste, totul se refoloseste!

Foto: Let Ideas Compete

Reclame