Trebuie sa va marturisesc ca pana de curand nu m-a preocupat acest copac. Pana cand am vazut cat de frumos este toamna: are frunzis extraordinar de frumos. Ii face concurenta artarului pe drept cuvant! Si nu e numai atat: are si fructe extrem de interesante, iar scoarta sa este foarte decorativa. Si cu toate astea, Liquidambarul nu se gaseste in orice gradina. De ce?

Pentru ca este un pom de talie mare. La maturitate ajunge pana la 40 m inaltime. Intelegi asadar ca nu-l poti planta in orice gradina. Locul lui este intr-o gradina mare sau intr-un parc. Este relativ raspandit prin spatiile verzi de zona temperata si chiar de zona calda si umeda, precum Vietnamul sau Florida. Problema cu el este ca din fructele/semintele sale care chiar arata ca niste globulete naturale pentru Bradul de Craciun, ies pui nenumarati indata ce ajung pe sol. Asta ar fi un aspect, pentru care a fost indepartat din multe zone urbane: cui ii place sa taie mereu puii?

Insa, Liquidambarul este fabulos de frumos. Frunzisul sau poate avea mai multe culori in acelasi timp! Ajungi sa te uiti la el ca la o pictura impresionista si sa nu-ti vina sa crezi ca pomul asta e real. Inflorescentele pe care le produce nu sunt neinteresante, insa palesc in fata frumusetii frunzisului si a fructelor sale. Acestea din urma sunt frumoase atat in stare cruda (verzi) cat si uscate, atunci cand arata ca un element de decor sculptat in lemn. Portul lor este unul pendent, la care nu te-ai astepta. Ca ingrijiri, el se comporta ca un Hamamelis cu care este inrudit – adica nu cere prea mult!

Foto: Randy Robertson, Renagrisa

Wendy Cutler si Piers Nye

Reclame