Gradinile Gibbs se afla in statul american Georgia si se regasesc pe harta celor mai cunoscute si mai frumoase gradini ale lumii. Despre istoricul gradinilor o sa las sa va vorbeasca site-ul oficial. Eu ma voi concentra pe altceva: n-ati vrea sa vedeti cum arata gradinile in luna octombrie? Ce-ati putea vedea daca v-ati duce sa le vizitati chiar azi?

Marturisesc ca nu auzisem de ele. Dar, cine le stie pe toate? Mi-au atras atentia cateva poze foarte frumoase cu peisaje superbe de toamna ruginie. Cam asa cum ar trebui sa fie la final de luna octombrie, in mai toate marile gradini ale lumii.

Una dintre cele mai frumoase imagini cu care ramai pe retina atunci cand esti in vizita prin gradini, este felul in care vegetatia ruginie se reflecta in numeroasele iazuri. Felul cu frunzisul arbustilor pare ca ia foc. Euonymus alatus are niste frunze de un rosu neobisnuit. Ele cad agale la pamant si formeaza covoare fosnitoare, pe care le-ai lua cu tine daca ai putea. Viburnum dilatatum iti atrage si el atentia prin frunzisul sau cu forme interesante, dar mai ales din cauza fructelor sale abundente, grupate in ciorchini.

Intr-un peisaj inflacarat de-a dreptul, Anemone x hybrida „Honorine Jobert” cu flori de un alb imaculat face nota discordanta. Dar, nu se poate sa fie toamna fara anemone de toamna! Si apoi te indragostesti de artari! De fapt, sunt 1000 de artari la Gibbs Gardens si nu stii care iti place mai mult. Pe toti i-ai vrea in gradina ta.

Ce altceva mai poti vedea la Gibbs in octombrie? O multime de alte plante de care gradinarul roman nici n-a auzit: Agarista, Polystichum, Amsonia, Cephalotaxus si altele. N-am sa mai insist pentru ca ai inteles mesajul: daca ai ocazia sa mergi sa vezi aceste gradini, chiar vor merita efortul. Pana una-alta, te las in compania pozelor care ilustreaza acest material.

Foto: JR P si Vicki DeLoach

Reclame