Daliile raman frumoase in gradina pana toamna tarziu cand exista riscul sa apara brume si ingheturi la sol. Lucrul asta poate fi un avantaj si un dezavantaj in egala masura. Avantaj pentru ca ai flori frumoase in gradina vreme indelungata – cine nu vrea asta? Si dezavantaj, pentru ca e tare greu sa estimezi corect momentul scoaterii tuberculilor din pamant.

Dupa cum stii, daliile nu rezista la inghet. Tuberculii din pamant din care cresc plantele in sezonul cald trebuie scosi si depozitati intr-un spatiu uscat si racoros (minim 5 grade C). Asta poate sa insemne o camera neincalzita, o magazie bine izolata, un hol mai putin circulat – fiecare cum crede de cuvinta in functie de casa lui si de posibilele spatii de depozitare.

Cel mai bine este sa fii cu ochii pe buletinul meteo la sfarsitul lunii octombrie, sau mai devreme, daca locuiesti in zona de deal sau de munte. Cand spune experienta ta de gradinar ca vine frigul si gerul bate la usa. Daca inca ai flori pe tufe, taie-le si pune in vaza, in casa, intr-o camera racoroasa. Daca le pui brusc la caldura se vor vesteji. Tuberculii se scot din gradina cu furca, cu grija asa incat sa nu fie raniti si sa te poti bucura de ei si anul viitor. Dupa ce ii scoti, ii lasi la aer inca 2-3 zile asa incat pamantul de pe ei sa fie usor de scuturat. Dupa aceea, cel mai bine se depoziteaza in ladite cu talas, cu nisip sau hartie maruntita. Daca nu poti asa, atunci infasoara tuberculii in hartie de ziar si pune-i intr-o sacosa cu gauri de aerisire. Rolul talasului, nisipului si hartiei de ziar este sa conserve racoarea dar si sa previna aparitia mucegaiurilor. Peste iarna cand temperatura si umiditatea variaza, e posibil sa apara aceste mucegaiuri.

Ca sa eviti aparitia lor, trebuie sa mai verifici tuberculii peste iarna. Si sa ai grija: daca temperatura scade accidental sub 0 grade inseamna ca tuberculii sunt pierduti. Daca temperatura creste mult peste 5-8 grade C inseamna ca tuberculii se vor deshidrata (stafidi) si nu vor mai creste plante din ei. E bine sa ai la indemana solutii fungicide, in caz ca va fi nevoie sa le administrezi.

E important asadar, sa scoti tuberculii la vreme si sa-i depozitezi corespunzator.  Asa te vei bucura de ei ani la rand. Daca poti, eticheteaza tuberculii din ladite, asa incat la primavara sa stii exact ce soi plantezi in care colt de gradina si sa poti obtine un efect decorativ asa cum iti place tie. Spor la treaba!

Foto: denisbin

Reclame