Primavara si vara poti s-o ignori, dar toamna nu mai ai cum sa faci asta. Primavara produce flori albe, micute, cu 5 petale care seamana destul de mult cu cele de Spiraea. De la distanta, cei doi arbusti chiar pot fi confundati. Taliile sunt similare, adica sub 2 m. Diferenta incepe sa se vada la frunzis. Si cu siguranta se vede atunci cand se formeaza fructele. Pyracantha are fructe globulare de mici dimensiuni, care pot fi galbene, portocalii sau rosii.

Ele incep sa se maturizeze in septembrie si raman pe crengi pana toamna tarziu. Uneori chiar si iarna. In timp ce Pyracantha te uimeste cu fructele sale, anumite soiuri de Spiraea te rasfata cu frunzisul lor, care toamna capata o culoare deosebita. Iar in momentul primelor geruri arata exceptional.

Dar, sa revenim la Pyracantha! Chiar este un arbust deosebit. Poate fi cultivat ca arbust solitar, gard viu, bonsai sau poate fi dirijat pe spalier. Creste minunat si in ghivece mai generoase, asa ca poate fi tinut si pe balcoane sau terase. Atunci cand este plantat in gradina, arbustul rezista pana la temperaturi de -25 grade peste iarna. Insa, prefera iernile ceva mai calde, multe ore de soare pe zi asa incat sa se dezvolte bine in perioadele de vegetatie. Insa, va trebui sa aveti grija ca are nevoie de pamant reavan. Nu-i place pamantul complet uscat si sarac in minerale. Insa, nu are niste cerinte spectaculoase. Asigura-i minimul necesar unei dezvoltari frumoase si nu se va supara pe tine.

Idei de utilizare

Alterneaza soiurile in momentul plantarii – asa vei obtine un contrast excelent toamna cand fiecare soi produce fructe de culoare specifica. Dirijeaza Pyracantha pe spalier in dreptul intrarii in casa sau acopera cu ea chioscul din gradina. Asa vei avea un spectacol in gradina primavara datorita florilor albe (mai-iunie), umbra peste vara si o toamna exceptional de colorata. Bonsaii din Pyracantha sunt deosebiti – daca ai rabdare, ia un lastar din arbustul din gradina si incepe sa-l inradacinezi si apoi sa-l modelezi conform stilului care iti place.

Sfat: atentie la tepi. Fereste copiii si animalele de companie, pentru ca se pot rani.

Foto: Chris Beckett, Leonora Enking 

Liz West, Lotus Johnson 

Michelle Ress

Reclame