Te-ai hotarat sa iesi la cumparaturi de bulbi de lalele? E momentul potrivit, pentru ca plantarea lalelelor se face in octombrie atunci cand inca nu s-a racit complet pamantul. Ele au nevoie de putin timp inainte sa vina inghetul asa incat sa prinda radacini.

Asadar, cum alegi bulbii? Inainte de toate e bine sa stii ca unele soiuri au bulbi mai mari, altele mai mici. Nu inseamna neaparat ca daca bulbii sunt mai mici, nu vor face flori in primul an. Mai mult, bulbii lalelelor botanice sunt mari cat unghia, dar primavara urmatoare te vor rasfata cu flori. Asadar, dimensiunea nu este neaparat un criteriu de selectie. Inainte sa-i cumperi trebuie sa-i pipai sa fie tari, dar senzatia in urma pipairii sa nu fie o senzatie de tare si uscat, ci de tare si carnos. Daca bulbii sunt moi, stafiditi, mucegaiti – nu-i cumpara, oricat de mult ti-ai dori acel soi. Dai banii degeaba, pentru ca acei bulbi sunt supti de vlaga. Nu te vor bucura cu flori.

Daca e sa gandesti lucrurile din punct de vedere practic, cel mai avantajos este sa cumperi bulbi vrac. Cand sunt deja impachetati costa mai mult. In loc sa platesti numai bulbii, platesti si ambalajul cu poza frumoasa pe care il arunci in 5 minute si nu-ti foloseste la nimic. Asadar, daca ai ocazia, cumpara vrac. Trebuie sa stii ca si in cazul unor furnizori de renume se intampla sa nu corespunda soiurile. Adica in poza sa fie o floare si la tine in gradina sa rasara altceva. Asa ca asta e un risc pe care trebuie sa ti-l asumi.

Cand alegi un soi, nu-l alege numai din punct de vedere estetic. Fa o documentare pe internet inainte sa iesi la cumparaturi. Fa o lista cu soiurile care iti plac, cu soiuri similare, vezi care sunt sensibilitatile, problemele, avantajele, talia in momentul infloririi, daca este vorba de hibrizi stabili  – asa minimizezi numarul surprizelor neplacute. Daca doresti sa faci asocieri cu mai multe soiuri sau plante din gradina, inseamna sa te documentezi si mai mult, pentru ca e nevoie de sincronizare perfecta asa incat sa rezulte efectul decorativ pe care il astepti.

Sper ca ti-au fost de ajutor cele cateva sfaturi oferite si ca la primavara vei reveni sa-mi spui cum sunt lalelele din gradina ta!

Foto: fmpgoh

Reclame