Daca ai o gradina puternic insorita care are pamant partial nisipos inseamna ca nu poti planta orice si sa te astepti sa le mearga bine. Ar trebui sa observi ce plante cresc bine in zonele litorale sau aproape de cursurile de apa din zonele calde ale tarii. Ca principiu, ai putea sa plantezi bulboase si alte cateva plante pentru zone aride. Insa… Ce-ai zice daca ai folosi Verbascum ca floare vedeta a gradinii tale?

Este o planta endemica in tara noastra, iar florile sale de un galben intens iti atrag privirile. Se poate asocia fara dificultati cu Allium si se obtine un contrast frumos pe doua paliere: galben datorita Verbascumului ca planta inalta si mov datorita Alliumului de talie medie. Se poate completa cu Nigella, maci, ierburi decorative si plante suculente ca vegetatie de talie medie sau mica. Cele mai multe varietati de Verbascum se gasesc in zona Marii Mediterane dar si pe la noi sunt cateva care merita sa fie folosite in gradina. Merita sa fie scoase cu eleganta din categoria „buruieni” macar din cauza florilor foarte frumoase.

E bine sa stii ca exista si Verbascum cu flori albe, purpurii, albastre, portocalii, maronii. Asa ca orice gama cromatica ai alege, gasesti si soiurile potrivite ale acestei flori. Frunzele sale cresc in rozeta, sunt usor tepoase pe margini iar tulpinile florale sunt viguroase. Cele mai scunde sunt cam de 50 cm, iar cele mai inalte ajung chiar si la 3 m. Insa, majoritatea vor creste in gradina cam la aceeasi inaltime cu Nalbele. Hmm… Daca ma gandesc bine, Nalbele chiar reprezinta o modalitate potrivita de asociere. Nu ti se pare?

Uite-te la pozele alaturate: nu-i asa ca arata foarte bine Verbascumul intr-o gradina atent gandita? Si nici macar n-ar trebui sa iti bati capul ca s-o protejezi peste iarna sau s-o uzi peste vara. Oare ce altceva ai putea cere de la o planta vedeta de gradina?

Foto: ukgardenphotos

Reclame