Trandafirii din comert sunt expusi unei culturi intensive, adica sunt fortati sa fie scunzi, sa fie ramificati, frunzisul sa fie verde intens, florile sa fie cu mai multe randuri de petale, etc. Dupa cateva luni de cultura in conditii obisnuite este de asteptat ca felul in care arata acestia sa se schimbe.

Inainte de toate este vorba de lumina. In casele noastre (pentru ca trandafiri pitici sunt luati adesea pentru interioare) lumina nu este prea multa si nici de calitate buna. Lastarii plantelor vor creste inclinati dupa sursa de lumina si daca situatia se prelungeste, acestia vor fi alungiti si fara vigoare. Frunzele vor deveni de un verde deschis, internodurile vor fi rare, inflorirea va fi haotica si, daca toate astea se asociaza cu temperatura ridicata, mai apar si paianjenii rosii. Mai devreme sau mai tarziu ajungi sa tunzi trandafirii si… sa o iei de la capat in cel mai fericit caz. Un alt aspect tine de aplicarea unui ingrasamant bogat in azot care stimuleaza cresterea plantei in dauna florilor. Mai bine folosesti un ingrasamant special pentru trandafiri sau un stimulator de inflorire. Uite-te pe eticheta ingrasamantului: valoarea N sa fie cat mai mica din raportul NPK (azot, fosfor, potasiu).

Cel mai sanatos lucru pe care poti sa-l faci pentru trandafirii tai este sa-i muti in gradina. Daca nu ai una, atunci muta trandafirii in cel mai racoros si luminos loc pe care il ai. Stropirea ocazionala a frunzelor cu apa la temperatura camerei va inviora plantele si va tine paianjenii la distanta.

Foto: Flora Dania

Anunțuri