Asterul este o floare asociata cu vara tarzie si cu toamna. Florile sale sunt in general de mici dimensiuni, dar compenseaza prin faptul ca se formeaza multe pe aceeasi tufa. Florile sunt simple sau cu mai multe randuri de petale, in culori ce variaza de la alb pur pana la cel mai inchis mov. Nu este pretentios in privinta temperaturilor, dimpotriva, pare sa agreeze lunile mai reci si cu diferente mai mari de temperatura dintre noapte si zi. Este tolerant si in privinta pamantului, insa va creste cel mai bine in pamant fertil si relativ umed. Daca nu va avea conditii optime, aspectul sau se va deteriora treptat si va fi mai susceptibil la boli si daunatori.

Este o floare care raspunde bine la tunderi si care, astfel, poate capata un aspect compact. Plantele tinere se pot tine si in ghivece, in asociere cu alte flori de sezon. Daca vreti sa aduceti toamna in casa si tineti Asterul intr-o camera fara lumina, florile se vor trece mai repede si treptat tufa isi va pierde frumusetea. De aceea sfatul meu este sa nu va complicati, sa-l plantati direct in gradina si sa-l asociati cu Achillea, Kniphofia, Crizanteme si Hortensii. In ghivece si recipiente se poate asocia cu Hebe si cu Levantica. Dupa ce primul val de flori s-a trecut, tundeti plantele asa incat sa va bucurati de noi boboci pana la instalarea frigului.

Cumparati-va mai multe soiuri asa incat toamna in gradina voastra sa fie cu adevarat reusita. Asterul se poate inmulti prin divizarea tufelor o data la 3 ani, prin seminte sau chiar lastari. Insa, pretul plantelor inflorite e mic, asa ca nu merita sa te straduiesti cu inmultirea acasa. Nu uita sa uzi plantele, mai ales daca e cald afara sau daca le ai plantate in ghivece.

Foto: FloraDania

Reclame