(P) Stiu deja ca esti mare fan al trandafirilor, asa ca nu te mai intreb daca iti plac trandafirii, ci care anume. Eu de exemplu, am plantat in gradina tot felul de trandafiri, de la cei considerati comuni si pana la cei mai rari si mai deosebiti.

Fiecare soi e unic

Fiecare soi se comporta intr-un mod specific. Unii au nevoie de pamant de buna calitate si multe ore de soare, altii vor mai mult ingrasamant. Unii nu suporta sa fie plantati langa ziduri sau alei sau nu le place sa fie intinsi pe suporturi metalice, pentru ca peste vara acestea se incalzesc excesiv si ajung sa parleasca lastarii. Unii suporta mai bine uscaciunea, altii infloresc numai daca pamantul de la radacina este suficient de umed. Mai sunt si unele soiuri sensibile la picurii de ploaie care ajung sa pateze petalele. Toate astea le afli dupa cativa ani de cultura a trandafirilor. Asa ca alege cu grija soiurile!

Furnizorul potrivit

Un alt aspect important este legat de furnizori. Daca mergi prin magazine toamna sau primavara si vrei sa-ti cumperi trandafiri de gradina, nu se pune problema ca nu gasesti. Insa, majoritatea nu sunt infloriti in momentul vanzarii, pentru ca se vand sub forma de butasi sau plante tinere. Si te trezesti ca una spune eticheta sau recomandarea magazinului si alta infloreste la tine in gradina. Nu, nu spun ca exista trandafiri care nu-s frumosi, spun doar ca esti dejamagit cand vezi ca soiurile nu corespund cu ceea ce crezi ca ai cumparat. Tocmai de asta recomandarea mea este sa nu iti cumperi trandafiri de oriunde, sa nu te mai multumesti cu ce se nimereste. Lucreaza cu furnizori specializati in trandafiri, precum FamousRoses. E bine sa cercetezi si pepinierele din care furnizorul aduce trandafirii. In cazul de fata sunt trandafiri Meilland Richardier si Georges Delbard din Franta, precum si Tantau din Germania.

Ce sa alegi cand sunt multe optiuni?

Daca ajungi pentru prima oara pe site-ul FamousRoses iti dai seama ca iti e foarte greu sa alegi numai cateva soiuri, pentru ca de fapt le vrei pe toate. Cu greu ajungi sa faci selectii. Eu una am o slabiciune pentru trandafirii cu flori mari, asa ca in randurile de mai jos am sa va povestesc despre 3 soiuri care mie imi plac mult: Black Baccara, Alfred Sisley si Maurice Utrillo. Da, e adevarat: nu numai ca vreau sa fie cu flori mari, dar vreau sa aiba si culori neobisnuite! Si vei vedea curand si ce alte calitati m-au facut sa-i aleg.

Black Baccara

Este un soi produs de Meilland, are floare bogata cu aproximativ 40 petale. Despre culoare n-are rost sa iti mai spun, pentru ca stii: este un grena catifelat, foarte inchis, cu irizatii aproape negre. Dimensiunea florii este de aproximativ 11 cm, iar planta ajunge la maturitate pana la 80-100 cm. Nu e foarte inalta, insa asemenea raritate de floare trebuie pazita ca sa nu ramai fara ea! Si fii pregatit sa-ti ceara toti vecinii! Pregateste-te de pe acum sa le ceri soiuri rare la schimb. 🙂 Black Baccara se poate planta solitar, in rozarii sau in straturi mixte. Insa, daca ai numai o planta, mai bine planteaz-o solitara ca sa te bucuri mai bine de ea. Are nevoie de mult soare si infloreste repetat din mai si pana la primele ingheturi.

Alfred Sisley 

Acest soi este de la Delbard si te uimeste prin cromatica – nu degeaba poarta numele unui pictor impresionist. Alb, roz si galben – culori reunite pe florile acestui trandafir rezistent la boli, cu inflorire abundenta si parfum discret. Este un trandafir relativ scund, creste pana la 80 cm, dar este plin de flori din mai si pana la primele ingheturi. Dincolo de medaliile acordate la targurile de specialitate din 2004 si pana acum, ceea ce-ti place cel mai mult este armonia de culori. Planteaza-l la 50 de cm distanta de alte plante pentru ca tufa va deveni maricica destul de repede.

Maurice Utrillo

Un alt soi de la Delbard care poarta numele unui pictor si din acelasi motiv – cromatica. Alb, rosu si galben se imbina pe petalele acestui soi sub forma de striatii si pete atractive. Florile sunt bogate, intens parfumate. Planta este rezistenta la boli. Cu cat planta este mai matura cu atat florile au un numar mai mare de petale. Culorile sunt mai intense atunci cand amplasamentul este puternic insorit. A fost lansat in 2003 si de atunci incoace atrage gradinarii prin faptul ca nicio floare nu seamana cu alta. Fiecare floare are alta dispunere a culorilor, dar este la fel de frumoasa! Se preteaza la plantarea langa aleile circulate.

 Ce sa faci ca sa ai trandafirii cei mai frumosi?

1. Sa ii ingrijesti cu atentie (pamant bun, amplasament insorit, ingrasamant natural aplicat la sfarsitul iernii, ingrasamant chimic special pentru trandafiri aplicat in iulie, tunderi corectoare si tutorare cand e cazul, stropiri impotriva bolilor si daunatorilor cand e necesar, udare peste vara).

2. Sa iti cumperi trandafiri de la furnizori specializati.

3. Sa folosesti produse de calitate pentru intretinerea lor.

4. Sa inmultesti constant soiurile pe care le ai.

5. Sa studiezi informatiile disponibile despre soiurile dragi tie.

In speranta ca te-am ajutat cu aceste randuri, iti doresc sa ai un rozariu uimitor!

Foto:  T.Kiya

Reclame